A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek hatékonyak azoknál, aki koszorúér-betegségben vagy nyaki artériás betegségben szenvednek.

Mások számára azonban fontos tudni, hogyan lehet természetes módon csökkenteni a koleszterin szintjét. Íme, néhány természetes módszer:

1. Módosítsa étkezési szokásait

A koleszterinszint természetes csökkentésének nagyszerű módja az, ha az egészségtelen (telített) zsírokat egészséges (egyszeresen és többszörösen telítetlen) zsírokkal helyettesítjük. A telített zsírok leggyakrabban a pálmaolajban és a kókuszolajban találhatók, olyan állati eredetű termékekkel együtt, mint a marha-, a sertés- és a csirkehús, a hotdog és a hagyományos sajtfélék.

2. Növelje az élelmi rost fogyasztását

Ideális esetben napi 25-35 gramm rostot kellene fogyasztania, mivel az kötődik a koleszterinhez és eltávolítja a szervezetéből. A rostbevitel növelése érdekében fogyasszon több teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket (például bab, lencse), zöldséget és gyümölcsöt. Megfelelő „keveréket” kell ennie mind az oldható rostokból, amelyek előnyösebbek a koleszterin számára, mind az oldhatatlan rostokból, amelyek jobban hozzájárulnak a bél egészséges működéséhez.

3. Rendszeresen egyen lenmagot

Érdemes napi 2-3 evőkanál őrölt lenmagot az ételbe joghurtba, salátába tenni. A len egy oldható rost és alfa-linolénsavnak nevezett növényi omega-3 zsírsavat tartalmaz. Emellett kiváló minőségű fehérje- és kálium forrás, valamint lignánokat (fitoösztrogén és antioxidáns) tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket. Ne szedje azonban étrend-kiegészítő tabletta vagy olaj formájában, mivel ezekben a verziókban nincs rost, lignán és fehérje.

4. A fitoszterin „beépítése” az étrendbe

Ha az étrendi változtatások eredménye hosszabb idő múlva sem mutat eredményt, próbálja meg a fitoszterin szedését, amely megakadályozhatja a koleszterin felszívódását. Napi 2 gramm az ajánlott adagja és néhány általános étrend-kiegészítő tartalmazza.

5. Halfogyasztás

Az olajos halak, például a lazac, a tonhal, a szardínia, a makréla és a hering a legjobbak. Hetente legalább két alkalommal javasolt fogyasztani. Az étrendet kiegészítheti halolajjal, de vigyázzon, mert a nagy adag tiszta halolaj ugyan csökkentheti a triglicerid szintet és növelheti a jó (HDL) koleszterinszintjét, de nem csökkenti a rossz koleszterin (LDL) vérben lévő mennyiségét.

vörös rizs élesztő koleszterin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

6. Vitaminok a koleszterinszint csökkentésére

Az egyetlen vitamin, amely valóban csökkenti a koleszterinszintet, a vörös rizs élesztő napi kétszeri 1200 mg-os adagolással. A probléma az, hogy egyrészt ugyanazt a kémiai vegyületet tartalmazza, mint a lovasztatin (sztatin-gyógyszer, amely meggátolja a májban a koleszterin képződését). Ez azt jelenti, hogy a máj működését ellenőrizni kell, ha rendszeresen szedi. Másrészt eddig még nem hagyták jóvá orvosi felhasználásra.

Összességében az étrendnek a terápia sarokpontjának kell lennie, a tabletták pedig a jó étrend kiegészítői, nem pedig helyettesítői. Az étrend-kiegészítők szedése előtt mindig beszéljen a kezelőorvosával.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix