Naponta átlagosan 100 000-szer ver a szíve, és a vérét egy hosszú érrendszeren pumpálja keresztül, tehát a szervezet legkeményebben dolgozó szerve.

A kardiológusok szerint a szívműködés még keményebbé tétele – következetes, mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitással – csökkentheti a vérnyomást és erősebbé teheti a szívet. A szív egy izom - csakúgy, mint a bicepsz -, tehát minél többet mozog, annál erősebb lesz. Közepes vagy nagy intenzitású edzés során az izmok és szövetek több tápanyagot és oxigént igényelnek, ami azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, és gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy kielégítse ezeket az igényeket. Idővel a szíve hatékonyabban működik, és minden ütemnél nagyobb mennyiségű vért tud kiszorítani. Ezenkívül a testmozgás javítja a szív vérellátását. Ezt úgy éri el, hogy javítja a koszorúér ereinek (a szívét vérrel ellátó artériák) tágulását. Az edzés a többi véredény tágulását is segíti, ami idővel csökkenti a vérnyomást.

szívizom erősítése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A következetes, mérsékelt fizikai aktivitásnak más előnyei is vannak, beleértve az alábbiakat:

  • az izmok és a szövetek jobban képesek kivonni az oxigént a vérből, még pihenés közben is
  • a szimpatikus tónus, egy idegrendszeri funkció, amely különösen stresszes körülmények között aktiválódik, csökken
  • másodlagos előnyként a rendszeres testmozgás segíthet a fogyásban, ami azt jelenti, hogy a szívének nem kell olyan keményen dolgoznia, mivel kevesebb vért kell pumpálnia.

Hogyan teheti erősebbé a szívét?

Az alábbi tippek segítenek normális értékek között tartani a vérnyomást és megőrizni a szív egészségét:

  • Kerülje a nátriumot. A túl sok só növeli a vér térfogatát, ami súlyosbíthatja vérnyomásproblémákat. A só helyett káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasszon.
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást. Akár két vagy három pohárnyi ital alkohol elfogyasztása is megemelheti a vérnyomást.
  • Kerülje a sok ülést. A kutatások azt mutatják, hogy a hosszan tartó ülés negatív hatással lehet a szívre, még akkor is, ha hetente 150 percet mérsékelt testmozgást végez. Szakítsa meg az inaktivitási időszakokat, és óránként legalább egyszer sétáljon öt percet.

Ha kombinálja az egészséges szokásokat, például a rendszeres testmozgást, a kiegyensúlyozott étrendet, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyását, szíve erőteljesen lesz képes pumpálni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.