Vérnyomásának egészséges szinten tartása az általános hosszú távú egészségi állapot elengedhetetlen része.

Ehhez is fontos a kiegyensúlyozott étrend, hogy szervezete megkapja a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, így a káliumot is, ami különösen elismert a magas vérnyomás csökkentésében.

A kálium csökkenti a vérnyomást?

Igen, a kálium valóban csökkenti a vérnyomást. A szakmai szervezetek azt javasolják, hogy a kezelőorvosok elegendő káliumbevitelt biztosítsanak mind megelőző intézkedésként, mind kezelési lehetőségként a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára.

Hogyan csökkenti a kálium a vérnyomást?

A kálium legközvetlenebb módja a vérnyomás csökkentésében az, hogy a tápanyag hogyan lép kölcsönhatásba a vesével és a nátriummal. Ismert, hogy a túl sok nátrium káros a vérnyomásra, ezért a veséknek van egy mechanizmusa a felesleges nátrium kiválasztására a vérnyomás fenntartása érdekében. A kálium segít a veséknek abban, hogy a felesleges nátriumot kiürítsék, ahelyett, hogy megtartanák. Emellett a kálium hozzájárul a szervezet általános érrendszeri egészségének javításához is. A kálium enyhíti a feszültséget az erek falában, és ennek viszont egyéb jótékony hatásai is lehetnek a szív egészségére. Mivel a kálium pozitívan hat az egész érrendszerre, segít csökkenteni a többszörös kockázatot, vagyis a szélütés, a veseelégtelenség és a szívbetegség esélyét.

kálium vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi káliumra van szükség naponta?

Az ajánlott napi káliumszükséglet körülbelül 4700-5000 milligramm. Bár a banán az egyik legjobb káliumforrás, fontos, hogy más gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasszon a káliumbevitel fenntartásához, beleértve a grapefruitot, a nektarint, a kivit, a sárgarépát, a spenótot és az avokádót. Javasolja, hogy az élelmiszerek kiválasztásánál vegye figyelembe az egyéb összetevőket is, például a cukor- és a keményítőtartalmat. Mindig célszerű a káliumot (is) megfelelő mennyiségben a természetes forrásokból beszerezni.

Kiknek kell kerülniük a nagy mennyiségű káliumot?

A túl sok kálium súlyos izomgyengeséget és szívritmuszavarokat okozhat, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben. Az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók, az angiotenzin-receptor-blokkolók (ARB) és az aldoszteron-antagonisták, amelyek a vérnyomás csökkentésére szolgáló általános gyógyszerek közé tartoznak, és segítik a szervezetben a kálium megtartását. Ha ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, és ezen felül extra káliumot is fogyaszt, fennáll a szövődmények kockázata. A vesebetegeknek is kerülniük kell a túlzott káliumbevitelt. A beteg vesék nem tudják eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, így ennek mennyisége veszélyes szintre emelkedhet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.