Sok éven át azt feltételezték, hogy a kis adag napi aszpirin bevétele jó módja a stroke vagy szívroham megelőzésének, valamint a szív egészségének védelmének.

Idővel azonban számos tanulmány kimutatta, hogy ez a szokás súlyos szövődményeket okozhat, beleértve a megnövekedett belső vérzés kockázatát. Ezeket a kockázatokat már elismerik az új terápiás ajánlásokban. Ezek alapján ne kezdjen el kis adagban aszpirint szedni naponta, ha:

  • soha nem volt a szívével kapcsolatos problémája, például szívroham
  • kokozott a vérzés kockázata
  • 60 évesnél idősebb, és még nem szed naponta aszpirint.

Valójában az orvosok már korábban is sokkal óvatosabban javasolták az aszpirin napi szedését megelőző kezelésként. Azt javasolták, hogy az aszpirint ne alkalmazzák rutinszerűen a szívbetegségek megelőzésére bármilyen korú, fokozott vérzési kockázatú felnőttnél, illetve 70 év feletti felnőtteknél.

aszpirin szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Biztonságos-e naponta szedni az aszpirint?

Csak bizonyos esetekben (már fennálló szívbetegség, a szívbetegség kialakulásának fokozott kockázata), és csak azután, hogy az orvosa javasolja. A legtöbb embernek nem szabad aszpirint szednie, mert a vérzés kockázata jórészt ellensúlyozza a szívinfarktus vagy a szélütés előnyeit. Emellett vérzést okozhat a gyomor-bél traktusban, vagy ami még komolyabb, az agyban is.

Az új útmutatások azt is javasolják, hogy a 40-59 év közötti, korábban szívproblémákkal nem rendelkező emberek beszéljenek orvosukkal arról, hogy megfelelő-e számukra az aszpirin napi bevétele.

Az életkor azonban nem a legjobb tényező az aszpirin használatának meghatározásához. Ehelyett sokkal fontosabb figyelembe venni, hogy volt-e szívinfarktusa vagy szélütése a múltban, vagy ha már korábban is fennálltak-e a szívproblémák (például koszorúér-betegség).

Vannak-e előnyei?

A szívbetegséggel diagnosztizált embereknek továbbra is alacsony adag napi aszpirint kell szedniük. Ennek az az oka, hogy az aszpirin vérlemezke- és véralvadásgátló hatással bír, ami segíthet megelőzni a szívbetegek artériáinak elzáródását, ezért előnyös lehet a már szívbetegségben szenvedők számára.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.