A legtöbb embernek a koleszterinszint csökkentésére - ha önmagában az életmód megváltoztatása nem jár sikerrel - sztatinoknak nevezett gyógyszereket írnak fel.

Egy másik, szintén a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott szer, a niacin (vagy B3-vitamin) számos orvosszakmai vita tárgyát képezte a hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatos kérdések, valamint a mellékhatások (például viszketés, az arc kipirulása) miatt.

Étrend-kiegészítőként vagy (nagyobb dózis esetében) vényköteles gyógyszerként kapható. Utóbbiként alkalmazva a niacin javítja a „jó” HDL-koleszterinszintet és csökkenti a trigliceridszintet. Úgy működik, hogy blokkolja a máj koleszterintermeléséért felelős enzimet. De nem való minden betegnek. Csak olyanoknál alkalmazzák, akik nem akarnak más szereket szedni.

niacin sztatin koleszterinszint
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tanulmányok megerősítik ezt a megközelítést. Az eddigi legnagyobb niacin-vizsgálat megállapította, hogy azoknál a betegeknél, akiknek kórtörténetében szív- és érrendszeri megbetegedés szerepel, és a koleszterinszintjük jól szabályozható, a niacin valójában nem csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot, és káros mellékhatásokat okozhat. A vizsgálat során 25.000 olyan beteget követtek hosszabb távon, akik sztatinokat szedtek az LDL-koleszterinszint csökkentése érdekében. Emellett placebót vagy niacint is kaptak. A niacin sztatinokhoz való hozzáadása átlagosan öt évig nem csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek (például szívroham, agyvérzés) kockázatát.

Az is ismert, hogy a niacin terápiának súlyos mellékhatásai (például bőrkiütések, gyomor- és bélrendszeri problémák, a cukorbetegség és a köszvény kialakulásának fokozott kockázata, agyvérzés) vannak.

A „rossz” koleszterinszint csökkentésében a sztatinok az első vonalbeli választandó gyógyszerek, így fontos, hogy az emberek ne próbálják meg magukat niacint tartalmazó étrend-kiegészítőkkel kezelni.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/can-niacin-be-harmful-to-control-cholesterol/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.