A COVID-19 világjárvány hatással volt az alvásunkra, megváltoztatta a munkamódszerünket és a kapcsolatainkat. De mi a helyzet a vérnyomással?

A kutatók a vérnyomás emelkedést figyeltek meg az felnőttek körében a COVID-19 világjárvány idején. A tanulmány során a résztvevők vérnyomását összehasonlították a pandémia előtt és alatti szintekkel. Az eredmények szerint a vérnyomás értékei jelentősen emelkedtek minden életkorú és nemű felnőtt esetében, melyhez kis mértékben a stressz is hozzájárulhatott.

A kutatás vezető szerint ugyan nem rendelkeznek minden részletes adattal, de az eredmények sokat elárulnak arról, hogy a világjárvány hogyan rontotta az egészségi állapotunkat, még a gyógyszerhasználatot is beleértve. Emellett azt is tudjuk, hogy más tanulmányok arra utalnak, hogy a magasvérnyomás betegségben szenvedők nem váltották ki rendszeresen a recepteket.

Melyek a magasabb vérnyomás veszélyei?

COVID-19 magas vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Amennyiben nem kezelik, a magas vérnyomás megnövelheti a stroke, a szívroham, a vesebetegség és más egészségi veszélyek kockázatát. Ha azért magasabb a vérnyomása, mert nem szedi rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereit, akkor itt az ideje, hogy változtasson ezen. Előfordulhat az is, hogy néhány embernél módosítani kell a gyógyszeradagot, és el kell kezdeni a vérnyomás rendszeresebb ellenőrzését.

Ahogy változunk, az egészségi állapotunk is változik. Ez különösen igaz, ha a vérnyomásról van szó. Ennek emelkedése az idősödés normális folyamata - a nagyobb artériák falának merevedésével függ össze. Tehát nagyon gyakori, hogy növelni kell a gyógyszeradagot.

Hogyan befolyásolhatja a magas vérnyomás a COVID-19 súlyosságát?

A szívkoszorúér-betegségben vagy magas vérnyomásban szenvedő idősek érzékenyebbek lehetnek az új koronavírusra, és esetükben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyosabb tünetek. Ezért is olyan fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vérnyomása a normál szinten van-e.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.