A népbetegségnek számító magasvérnyomás betegség esetén fontos a vérnyomás rendszeres mérése, hiszen tünetmentesen is súlyos szövődményeket okozhat.

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás jelenleg körülbelül 1,13 milliárd embert érint világszerte. Magyarországon a népbetegségnek számító magasvérnyomás betegségben szenvedők aránya több mint 35 százalék. A 65 év feletti emberek közül pedig már minden másodiknak magasvérnyomás betegsége van.

A hipertónia gyakran tünetmentes vagy kevésbé jellegzetes tüneteket okoz. Emiatt sok magas vérnyomásos beteg nem tud a betegségéről. Ennek következtében pedig hazánkban közel egymillió beteg nem részesül megfelelő terápiában, melynek célja nem csupán a vérnyomás normál értékének a beállítása, hanem a szövődmények (például látáskárosodás, veseelégtelenség, amputáció) kialakulásának megelőzése, illetve ha már kialakultak, akkor azok szakszerű kezelése. A kezeletlen hipertónia emellett a szív-érrendszeri megbetegedések és az ebből eredő halálozások egyik legsúlyosabb kockázati tényezője, ezért szükség van a rendszeres vérnyomásmérésre.

A Kardioközpont munkatársai a május 17-i Hipertónia Világnapja alkalmából 500 fős kutatást készítettek, hogy felmérjék a betegség előfordulását és a kapcsolódó ismereteket. Az eredmények szerint a felmérésben résztvevők harmada érintett a betegségben, mely a férfiak és a felsőfokú végzettségűek körében gyakoribb (38 és 44 százalék) és az életkor előrehaladtával a betegek aránya jelentősen emelkedik, a 65 év feletti korosztályban már 58 százalék.

magasvérnyomás betegség okoseszköz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A megkérdezettek túlnyomó része tudja, hogy a magas vérnyomás nagyon súlyos szövődményekkel járó betegség. Többségük által ismert szövődménye a stroke, a szívelégtelenség és az artériák károsodása, de az már kevésbé volt körükben köztudott, hogy látáskárosodáshoz és veseelégtelenséghez is vezethet, de kialakulhat fokozott trombózis készség, demencia és merevedési zavar is.

A válaszadók többsége tudja, hogy fejfájás és szédülés is jelezheti a betegséget, de gyakran tünetmentes is lehet. A válaszadók 20 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy tünetmentesen nem szükséges orvoshoz fordulni, valamint a gyógyszerszedést a vérnyomásértékek rendeződése után abba lehet hagyni. A megkérdezettek nagy részének közismert, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a magas vérnyomás. Érdekes eredmény, hogy minden 5. válaszadó használ a vérnyomásmérésre olyan okoseszközt, ami eltárolja vagy továbbítja a mért eredményeket.

A magas vérnyomás csökkentése érdekében ajánlott mérsékelni a só- és a transzzsírok, valamint az alkohol fogyasztását, de emellett szükséges a különböző stresszorok csökkentése, szükség esetén a stressz kezelése, valamint a rendszeres, lehetőleg minden nap végzett közepes intenzitású kardio mozgás (például intenzív séta, futás, kerékpározás, úszás).

Forrás: Kardioközpont hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.