Az emelkedett trigliceridszint komoly problémát jelent, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a zsíros típusú lipidek veszélyesek lehetnek az egészségére.

Az LDL-hez (a koleszterin rossz formája) hasonlóan a magas trigliceridszint is növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, még akkor is, ha az LDL-szintet szabályozzák.

Lehetséges a trigliceridek természetes módon történő csökkentése?

A koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek az elfogyasztott élelmiszerekből és a májunkból származnak. Ha a szint normális, a triglicerideket energiaként használják fel. A problémák akkor jelentkeznek, ha a szint magas. Ha több trigliceridet állítunk elő, mint amennyit felhasználunk, a többi zsírként raktározódik. Ez az oka annak, hogy sok túlsúlyos vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél magas a szintje.

A cukorbetegség nem megfelelő kezelése a magas trigliceridszint egyik fő kockázati tényezője. Az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend és a rendszeres testmozgás gyakran hatékonyan csökkenti a trigliceridszintet.

trigliceridszint
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Csökkentse a cukrok és a finomított szénhidrátok fogyasztását

A különböző szénhidrát-tartalmú élelmiszerek nagyon eltérő tápanyagszintet is tartalmaznak. A szakemberek a következők csökkentését vagy megszüntetését javasolják:

  • finomított gabona
  • liszt
  • fehér rizs
  • keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya)
  • cukor és a magas fruktóz-tartalmú élelmiszerek.

Fogyasszon teljes szénhidrátokat és rostokat

A jó szénhidrátokat és sok rostot tartalmazó élelmiszerek a következők:

  • bab
  • zabpehely
  • alma (héjjal)
  • körte
  • zöldlevelű zöldségek
  • édesburgonya
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • barna rizs.

Korlátozza az alkoholfogyasztást

A magas trigliceridszintet a túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja. Tehát ha szintje magasabb a normálnál, jó ötlet lehet az alkohol teljes elhagyása.

Miért fontos a magas trigliceridszint csökkentése?

Ha magas a trigliceridszintje és magas az LDL (rossz) koleszterin vagy alacsony a HDL (jó) koleszterin szintje, mindez hozzájárulhat az artériák falán belüli zsírlerakódások kialakulásához. A felhalmozódás növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mi is az a Flurona?

Amikor a pandémia elkezdődött, a szakemberek azt mondták, hogy a COVID-19 olyan, mint az influenza. De mi a jelenlegi helyzet?