Az emelkedett trigliceridszint komoly problémát jelent, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a zsíros típusú lipidek veszélyesek lehetnek az egészségére.
Az LDL-hez (a koleszterin rossz formája) hasonlóan a magas trigliceridszint is növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, még akkor is, ha az LDL-szintet szabályozzák.
Lehetséges a trigliceridek természetes módon történő csökkentése?
A koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek az elfogyasztott élelmiszerekből és a májunkból származnak. Ha a szint normális, a triglicerideket energiaként használják fel. A problémák akkor jelentkeznek, ha a szint magas. Ha több trigliceridet állítunk elő, mint amennyit felhasználunk, a többi zsírként raktározódik. Ez az oka annak, hogy sok túlsúlyos vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél magas a szintje.
A cukorbetegség nem megfelelő kezelése a magas trigliceridszint egyik fő kockázati tényezője. Az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend és a rendszeres testmozgás gyakran hatékonyan csökkenti a trigliceridszintet.
Csökkentse a cukrok és a finomított szénhidrátok fogyasztását
A különböző szénhidrát-tartalmú élelmiszerek nagyon eltérő tápanyagszintet is tartalmaznak. A szakemberek a következők csökkentését vagy megszüntetését javasolják:
- finomított gabona
- liszt
- fehér rizs
- keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya)
- cukor és a magas fruktóz-tartalmú élelmiszerek.
Fogyasszon teljes szénhidrátokat és rostokat
A jó szénhidrátokat és sok rostot tartalmazó élelmiszerek a következők:
- bab
- zabpehely
- alma (héjjal)
- körte
- zöldlevelű zöldségek
- édesburgonya
- teljes kiőrlésű gabonák
- barna rizs.
Korlátozza az alkoholfogyasztást
A magas trigliceridszintet a túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja. Tehát ha szintje magasabb a normálnál, jó ötlet lehet az alkohol teljes elhagyása.
Miért fontos a magas trigliceridszint csökkentése?
Ha magas a trigliceridszintje és magas az LDL (rossz) koleszterin vagy alacsony a HDL (jó) koleszterin szintje, mindez hozzájárulhat az artériák falán belüli zsírlerakódások kialakulásához. A felhalmozódás növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.