A vérnyomása sokat elárul jelenlegi egészségi állapotáról és annak kockázatáról, hogy a jövőben milyen súlyos egészségi probléma alakulhat ki.

A krónikus magas vérnyomás közvetlenül kapcsolódik a szív- és érrendszeri betegségekhez. A jó hír az, hogy a vérnyomás csökkentése csökkenti ezt a kockázatot.

A magasvérnyomás betegség kezelésének oka az, hogy megelőzzük a szélütést, a szívrohamot, a vesekárosodást és a szívelégtelenséget. A vérnyomás 120/80 Hgmm alá csökkentése megelőzheti mindezen súlyos, potenciálisan halálos problémák kockázatát. Ennek ellenére a stroke megelőzése a legérzékenyebb a vérnyomás csökkentésére.

A vérnyomás működésének megértése

A vérnyomás az az erő, amelyet a vér az artériák falára fejt ki. Az optimális vérnyomásérték 120/80 Hgmm alatt van. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a szív összehúzódik, a vér 120 Hgmm erővel kilökődik. Amikor a szív ellazul az újratöltés érdekében, ez az erő 80 Hgmm-re csökken.

Ha a vérnyomása tartósan magasabb, mint 120/80 Hgmm, az azt jelenti, hogy az ellenállás nagyobb, és a szívének keményebben kell dolgoznia, hogy a vért átnyomja a testén. Ezen a ponton orvosa javasolhatja, hogy próbáljon meg bizonyos életmódbeli változtatásokat, hogy csökkentse ezt. Ezek közé tartozhat a fogyás, a testmozgás és a sófogyasztás csökkentése.

magas vérnyomás veszélyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha a vérnyomása eléri a 130/80 Hgmm-t, akkor magas vérnyomása van, ami növeli a szív- és érrendszeri események kockázatát. Szükséges lehet egy vagy több gyógyszer szedésére a vérnyomás csökkentése érdekében. Még akkor is, ha nincsenek tünetei, szednie kell ezeket a gyógyszereket.

Mi a magasvérnyomás betegség?

A magasvérnyomás betegséget akkor diagnosztizálják, ha valakinek a vérnyomásértéke több alkalommal is 130/80 Hgmm felett van. Ez egy önmagában is betegség, amelyet nagyrészt az életkor előrehaladása és a genetika okoz. 80 éves korukra a felnőttek mintegy 90 százaléka magasvérnyomás betegségben szenved az érelmeszesedés miatt beszűkült artériák miatt.

A magasvérnyomás betegséget egy másik kóros állapot, az úgynevezett másodlagos magas vérnyomás is okozhatja, például az aorta vagy a vesékhez vezető artériák szűkülete, vagy a túlzott hormontermelés.

Hogyan árt a magas vérnyomás?

A magasvérnyomás betegség szívelégtelenséget vagy a szívizom merevségét is okozhatja. Az artériákra nehezedő fokozott stressz hatására gyorsabban „öregszenek”, így nagyobb valószínűséggel repednek, és agyvérzést okoznak, vagy érelmeszesedéses plakkok alakulnak ki, ami növeli az agyi- és a szívinfarktus kockázatát.

A magas vérnyomás nem gyakran okoz tüneteket, ezért „néma gyilkosnak” is nevezik. Ez hamis biztonságérzetet kelt egyesekben. Nem értik, miért kell erőfeszítéseket tenniük, hogy csökkentsék a vérnyomásukat. Szerencsére azoknak a betegeknek, akik alkalmazzák a megelőző módszereket (fogyás, rendszeres testmozgás, kevesebb alkohol- és sófogyasztás), általában csökken a vérnyomásuk, és ezzel együtt a szívinfarktus és a szélütés kockázata is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.