Jó kérdés, de nem könnyű megválaszolni. Számtalan különböző oka lehet a lábak duzzadásának, melyek az enyhe problémáktól a nagyon súlyosakig terjedhetnek.

Enyhe lábduzzanat

Ha egész nap talpon volt órák óta ül, nem ritka, hogy a lábak megdagadnak. A duzzanat akkor alakul ki, amikor folyadék halmozódik fel a lábfejben és a lábszárakban. Gyakrabban fordul elő túlsúlyos vagy terhes embereknél, de bárkivel előfordulhat. A duzzanat elkerülése érdekében korlátozza a sót az étrendben. Utazás közben gyakran keljen fel nyújtózkodni és mozogni.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis egy vérrög, amely a test vénájában képződik, általában (de nem mindig) a medencében, a combban vagy a lábszárban.

A tipikus tünetei a következők:

  • az egyik láb duzzanata, amelyet néha vörös vagy meleg tapintású
  • fájdalom vagy érzékenység a lábban
  • megnagyobbodott vénák a bőr felszínén.

Ha egy vérrög kiszabadul, eljuthat a tüdőbe, és elzárhatja a vér áramlását, ami tüdőembóliához vezethet – ez nagyon súlyos, életveszélyes állapot.

A tüdőembólia jelei inkább a mellkasban jelennek meg, mint a lábakban:

  • hirtelen légszomj
  • fájdalom a mellkasban vagy a hátban
  • köhögés
  • szédülés
  • gyors szívverés.

Ha a tüdőembólia jeleit tapasztalja, nem elég felpolcolni a lábát. Fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon.

lábdagadás lábduzzanat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Vénás elégtelenség

Néha a lábak vénái meggyengülhetnek. Amikor ez megtörténik, a vér nem áramlik olyan könnyen vissza a szívbe. Ennek eredményeként visszér- és folyadékgyülem alakulhat ki a lábakban.

Nyiroködéma

Nyiroködéma akkor fordul elő, ha a szervezet nyirokcsomói nem szűrik meg a nyirokfolyadékot olyan jól, ahogy kellene. Amikor ez megtörténik, egy vagy több végtag duzzanata alakulhat ki. Néha olyan embereknél fordul elő, akiknél a rákkezelés céljából eltávolították a nyirokcsomókat.

Szív-, vese- és májbetegség

Ha ezek a szervek nem működnek úgy, ahogy kellene, folyadék halmozódhat fel a lábakban. A pangásos szívelégtelenség, a vesebetegség és a májbetegség mind-mind a lábak duzzanatát okozhatják. Ha ezen állapotok bármelyike ​​fennáll, és új vagy tartós duzzanatot észlel a lábain, jelezze ezt kezelőorvosának.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.