Egyesek számára nincs is jobb egy marhahúsos, sajtos, szószos hamburgernél. De a marhahús fogyasztása egészségi kockázattal jár.
Sok állati eredetű termékhez hasonlóan nagy mennyiségű sót, zsírt és koleszterint tartalmazhat. És bár lehet, hogy a baráti és családi étkezések egyik fő étele, valószínűleg érdemes mértékkel fogyasztani.
Minden a mértékletességről szól
A marhahús számos különböző egészségi problémához kapcsolódik. Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem még a rák és a cukorbetegség is ezek közé tartozik. A vörös hús rendszeres fogyasztása pedig növeli a halálozási kockázatot.
A túlnyomó korábbi kutatások azt sugallják, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a vörös hússal kapcsolatos kockázatokról. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet időnként vörös húst fogyasztani. Általában azonban nem ez a tendencia, hanem a heti ötszöri hamburger és feldolgozott hús, húskészítmények fogyasztása.
Jó ötlet a növényi alapú alternatíva?
Van néhány előnye egy ilyen váltásnak, de ezek fogyasztását továbbra is mértékkel kell végezni. Ezek a növényi alapú hamburgerek marhahús ízüket a magas fokú ultra-feldolgozott összetevőknek, valamint a rejtett szénhidrátoknak és sóknak köszönhetően érik el. Magas lehet a kalória-, valamint a só- és zsírtartalmuk.
Vigyázzon a feltétekkel
Például a hamburgerzsemlék szénhidráttartalma jelentős, illetve a sajtok és a szószok sótartalma magas lehet.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix