Reggel fáradtan ébred? Vagy már azon gondolkodik, hogy lesz-e valaha elegendő energiája ahhoz, hogy jól érezze magát? Nincs ezzel egyedül …

A fáradtság általános probléma a szívelégtelenség esetén. Ezeknek a betegeknek a szívteljesítménye alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy nem jut annyi oxigén és vér az agyba és az izmokba. Ennek ellenére más oka is van annak, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek fáradtnak érezhetik magukat. A szívelégtelenség kezelésére használt béta-blokkolók szedése szintén gyakori ok. A depresszió, a rossz alvás és az egészségtelen étrend szintén fáradtságot okozhat.

1. ok: Béta-blokkoló gyógyszerek

A legtöbb beteg nem tapasztal semmilyen mellékhatást, de néhány beteg fáradékonyabbnak érzi magát a gyógyszer szedése után. Ez esetben két dolog tehető: folytassa a gyógyszer szedését, és jelezze a tüneteit orvosának. Ha hirtelen abbahagyja a kezelést, fennáll annak a veszélye, hogy visszafordíthatatlan káros hatások jelentkeznek.

2. ok: Depresszió

A depresszió reakció lehet a szívelégtelenség diagnózisára, de kiválthatják a béta-blokkolók is. Amikor ez megtörténik, béta-blokkolót vált a kezelőorvos, hogy lássa, javul-e az állapota vagy antidepresszánsokkal kell-e kezelni a depressziót.

szívelégtelenség fáradtság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. ok: Vashiány

Nem ritka, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél vérszegénység alakul ki. Vasat tartalmazó étrend-kiegészítők vagy olyan gyógyszerek, amelyek segítik a szervezet vas felvételét, használhatók a vér vasszintjének helyreállítására és az energiaszint fokozására.

4. ok: Alvási problémák

Az alvási apnoe gyakran fordul elő szívelégtelenség esetén. Miután diagnosztizálták, éjszakai folyamatos pozitív légúti nyomásmaszk használata helyreállíthatja a normális alvási szokásokat és növelheti a nappali energiát.

5. ok: Mozgáshiány

Az aerob testmozgás (például séta, úszás, kerékpározás) erősíti a test összes izmát, beleértve a szívet is. Az a szív, amely erősebben pumpál, növeli az oxigénnel teli vér szállítását az egész testben, amire a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy energiát generáljon. A cél a test átmozgatása összesen napi 30-60 percig.

6. ok: Egészségtelen étrend

A megfelelő ételválasztás (mediterrán étrend, több gyümölcs és zöldség fogyasztása), valamint a helyes étkezési szokások (a só-és cukorfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek és a koffeintartalmú italok kerülése) pozitívan befolyásolhatják az energiaszintjét és az életminőségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?