Ha a huszas éveinkben néhány orvoslátogatással letudtuk az odafigyelést, most eljött az ideje, hogy előtérbe helyezzük a kontrollvizsgálatokat.

Eljött az ideje az éves vizsgálatoknak, az ajánlott egészségi felméréseknek és az egészségesebb életmódbeli változtatásoknak, méghozzá azért, hogy csökkentsük a későbbi problémák kialakulásának a kockázatát. Amellett, hogy érdemes tudunk a családi kórképekről, az alábbi négy betegség jelenti a legfőbb kockázatot a 30 év felettiek körében.

Súlygyarapodás

Az anyagcsere a harmincas éveinkben kezd el lassulni, így könnyebben szedjük fel a kilókat. Ha a mérleg nyelve lassan felfelé kúszik, egyszerre akár túlsúlyosnak is találhatjuk magunkat, ami pedig növeli a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és az ízületi gyulladások kockázatát. A fogyás legjobb módja a kalóriabevitel csökkentése és a rendszeres testmozgás. Hanyagoljuk a maratonokat és a drasztikus diétákat - az egészséges fogyás mértéke szakértők szerint heti fél és egy kilógramm.

harmincasok
Forrás: unsplash.com

Cukorbetegség

Az amerikai társadalom 9 százaléka cukorbeteg, mindeközben nagyjából a húsz év felettiek 37 százaléka küzd ezzel. A prediabéteszes állapot (amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem diagnosztizálható a betegség) kontroll alatt tartása ezért nagyon fontos. Rendszeres vérkép-ellenőrzéssel, mozgással, egészséges testsúly fenntartásával és kiegyensúlyozott étrenddel elkerülhető a cukorbetegség kialakulása.

Méhnyakrák

A méhnyakrák 78 százalékát a 30 és 39 év közötti nőknél diagnosztizálják. Ha időben felismerik, sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. Ezért fontos, hogy 30 éves kortól minden nő legalább ötévente végeztessen el HPV-tesztet.

Hererák

Bár a hererák a ritkábbak közé tartozik, a diagnosztizált esetek fele a 20 és 34 év közötti férfiak köréből kerül ki. Mivel a megfelelő terápia követésével 95 százalékban gyógyítható, ez esetben is nagyon fontos a korai felismerés.


Forrás: https://www.lebauer.com/2017/01/23/4-health-risks-watch-30s/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.