Amikor szorongunk, testünk reagál. Izzadt tenyér, remegés és gyomorrontás fordulhat elő, de az sem ritka, hogy heves szívdobogást tapasztalunk.

A stressz és a szorongó érzések magukban foglalják a test „harcolj vagy menekülj” válaszát. A harc vagy a menekülés események sorozatát indítja el a testben, beleértve bizonyos hormonok felszabadulását. A szakértők úgy vélik, hogy ez a válasz hasznos volt a múltban, amikor az embereknek a túlélés érdekében harcolniuk vagy menekülniük kellett. Manapság általában már nem ugyanazok a veszélyek fenyegetnek, de ugyanazok a hormonok - mint például az adrenalin – „indulnak be”, hogy megvédjék Önt. Ennek hatására felgyorsul a pulzus, így a véráramlás is gyorsabb lesz. Ez a megnövekedett véráramlás energiát ad a küzdelemhez vagy a veszély elől való meneküléshez. Ezért sokan észreveszik a szívdobogást, amikor félnek, idegesek vagy szoronganak - és ez teljesen normális. Ez nem azt jelenti, hogy szívbetegsége van.

Amikor a heves szívdobogás szorongást vált ki

Néhány ember észreveszi, hogy felgyorsul a szívritmusa (erősebben dobog), ami félelmet vagy szorongást vált ki. Azoknál az embereknél, akiknek szívritmuszavaruk van, gyakran tapasztalható a hirtelen és heves szívdobogás. Ettől – érthetően - idegesek, mert nem tudják, miért történnek ezek a szívdobogások. A heves szívdobogás szorongást, a szorongás pedig gyakoribb szívdobogást okozhat. Ez létrehoz egy olyan ciklust, amelyet nehéz megtörni.  

Ártalmas-e a szorongás a szív számára?

Az egészséges szív képes kezelni az alkalmi szorongást és stresszt. Ha azonban olyan szívbetegsége van, mint például a koszorúér-betegség vagy a szívelégtelenség, akkor a szorongást gyógyszerekkel kell enyhíteni, mert a szorongás okozta heves szívdobogás mellkasi fájdalmat válthat ki.

szorongás szívdobogás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a heves szívdobogás szorongást okozzon?

Szinte mindenki találkozik szorongást kiváltó helyzettel. Bármi is legyen az, van néhány módja annak, hogy megnyugtassa magát és lelassítsa a pulzusát:

Kezdje a légzéssel: Amikor felgyorsul a szíve, akkor a légzése is szaporábbá válik. De ez a folyamat megállítható azzal, hogy átveszi az irányítást a lélegzésén. Lassan, mélyen lélegezzen be az orron keresztül és a szájon át fújja ki a levegőt. Tegye ezt legalább 10-szer, lehetőleg több percig.

Koncentráljon a nyugalomra: Próbáljon olyan képre, kifejezésre vagy hangra összpontosítani, amely miatt békésnek érzi magát. Folytassa a lassú, mély légzést, miközben ezen az egy dologon meditál.

Tegyen egy sétát: Ha teheti, menjen egy rövid sétára, lehetőség szerint a természetben. Ne sétáljon túl gyorsan, különben a szívének nem lesz esélye lelassulni.

Hidratálás: A kiszáradás súlyosbíthatja a szívdobogást. Gyakran igyon egy pohár vizet. Kerülje a koffeintartalmú italokat, amelyek növelik a szorongást és heves szívdobogást válthatnak ki.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.