Mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne az adott probléma orvoslására, mindig kövesse az utasításokat, és vegye figyelembe a mellékhatásokat.

A szívproblémákkal küzdők számára különösen fontos, hogy ismerjék bizonyos gyógyszerek szedésének kockázatait. Íme, négy általános gyógyszerkategória, amelyekről tudnia kell:

1. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Ezeknek a fájdalomcsillapítóknak két fő típusuk van: az acetaminofen és a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek. A kutatók azt találták, hogy a széles körben használt vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek nem mutattak nagyobb szívkockázatot. Ha vényköteles gyógyszereket szed a magas vérnyomása vagy a szívbetegsége kezelésére, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát az Ön számára legmegfelelőbb nem vényköteles fájdalomcsillapítókról.

2. Dekongesztánsok

Számos vény nélkül kapható megfázás és allergia elleni gyógyszer tartalmaz dekongesztánsokat, amelyek a vérnyomás emelkedését okozhatják és/vagy befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatékonyságát. Az orrspray és a szájon át szedhető gyógyszerek azonban nem ugyanazt a kockázatot jelentik. Az orrspray biztonságosabb választás, ha magas a vérnyomása, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek magas vérnyomást vagy szívbetegségeket kezelnek.

szívbetegség kerülendő gyógyszerek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Bizonyos antibiotikumok

Az azitromicin egy antibiotikum hatóanyag, amelyet általában a bakteriális fertőzések kezelésére használnak. Egy tanulmány kimutatta, hogy ritka esetekben változásokat okozhat a szív elektromos rendszerében, ami szapora szívveréshez vezethet. Az azitromicinnel azonos osztályba tartozó, makrolid antibiotikumoknak nevezett hatóanyagok hasonló mellékhatásokkal járnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a mellékhatások rendkívül ritkák.

4. Étrend-kiegészítők

Bár az étrend-kiegészítők természetesnek és ártalmatlannak tűnhetnek, a hagyományos gyógyszerekkel ellentétben nem esnek át szigorú tudományos vizsgálatokon, így akár súlyos kölcsönhatásokról számoltak be a szívgyógyszerek és egyes étrend-kiegészítők között. Egyes gyógynövények szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak; befolyásolhatják vérnyomását és pulzusszámát, függetlenül attól, hogy szed-e valamilyen szívgyógyszert vagy sem. Ezért mindig konzultáljon orvosával, mielőtt gyógynövényes étrend-kiegészítőt szedne.

A legfontosabb, hogy ha Ön szívbeteg, mindenképpen beszéljen meg minden gyógyszert és étrend-kiegészítőt a kardiológussal, mielőtt bármit is bevenne.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.