A hólapátolás növelheti a szívroham kockázatát, de ugyanolyan fontos, hogy legyen óvatos az őszi kerti munkák során is, különösen, ha idősebb vagy szívbeteg.

Ha nem szokta meg a rendszeres testmozgást, vagy nincs formában, akkor nagyobb valószínűséggel kaphat szívrohamot is, ha nem teszi meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Miért veszélyeztetheti a kerti munka?

Lehet, hogy az egyik legegyszerűbb őszi feladat a levelek összegereblyézése, mégis jelentős hatással lehet a szívére, mert ez valójában erőteljes aerob edzésnek minősül. Különösen akkor, ha a levelek nedvesek, mert valójában nagyon nehezek lehetnek, így a gereblyézés fizikailag ugyanolyan megterhelő lehet, mint a hólapátolás. A fák és bokrok ágainak metszése is „felpörgetheti” a szívműködést.

szívroham kerti munkák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Emellett a túl hirtelen megerőltetés szívrohamot válthat ki - különösen hideg időben. Ez azért van, mert az artériák összehúzódnak, ami növelheti a vérnyomást. Ez pedig szintén nyomást gyakorol a szívre. Amennyiben az utóbbi vagy hidegebb hónapokban kevésbé volt aktív, akkor még kockázatosabb is lehet. Ez még egy ok arra, hogy egész évben fizikailag aktív maradjon.

Az udvari, kerti munka gyakorlatilag egy edzésforma. És mint minden új edzés esetében, itt is fontos a fokozatosság és a lassabb kezdés. De az emberek hajlamosak hirtelen „belevágni” ezekbe a munkákba, és megpróbálják mielőbb elvégezni. Ez egy kicsit olyan, mint a kanapéról felállva elkezdeni a maratoni futást.

Bármilyen fizikai tevékenység túl gyors elvégzése egészségi kockázatokat okozhat - különösen a szívet érintve. Ennek megelőzése érdekében javasolt, hogy könnyítsen a munkán, figyeljen a tempóra és ne terhelje túl magát. Ajánlott a bemelegítés, a bőséges folyadékfogyasztás és a szünetek tartása. Fontos, hogy ha bármilyen fájdalmat érez, hagyja abba a munkát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.