A magas vérnyomás és az étrendi nátriumbevitel közötti közvetlen összefüggést már számos klinikai vizsgálat bebizonyította.

Kimutatták, hogy a túlzott, naponta 5,0 grammnál nagyobb mennyiségű étrendi nátriumfogyasztás jelentősen megnöveli a vérnyomást és összefüggésben áll a magasvérnyomás betegség kialakulásával és annak szív- és érrendszeri szövődményeivel. A magas nátriumbevitel és a vérnyomásszint emelkedése többek között összefügg a vízvisszatartással, a szisztémás perifériás ellenállás növekedésével, az endotheliális funkció megváltozásával, a nagy, rugalmas falú artériák szerkezetének és működésének megváltozásával.

Az étrendben lévő nátrium mennyiségének csökkentése nemcsak a vérnyomást és a magasvérnyomás betegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és halálozási arányait is csökkenti. A sóbevitel hosszútávú, négy hétnél tovább tartó mérsékelt csökkentése mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomásértékekkel rendelkező embereknél számottevő vérnyomáscsökkenést vált ki, nemtől függetlenül.

sobevitel_magasvernyomas betegseg
Forrás: pixabay.com

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásokat fogalmazott meg a nátrium bevitel csökkentésére. A napi ajánlott nátrium mennyiség 2,0 g / nap, ami kb. 5,0 g napi sófogyasztásnak felel meg. A sóbevitel csökkentése kiemelten ajánlott a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, mert kedvezően befolyásolhatja a szív- és érrendszer állapotát és működését, például a nagy artériák falának rugalmassága nem romlik és csökken a vérnyomás.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.