A magas vérnyomás és az étrendi nátriumbevitel közötti közvetlen összefüggést már számos klinikai vizsgálat bebizonyította.
Kimutatták, hogy a túlzott, naponta 5,0 grammnál nagyobb mennyiségű étrendi nátriumfogyasztás jelentősen megnöveli a vérnyomást és összefüggésben áll a magasvérnyomás betegség kialakulásával és annak szív- és érrendszeri szövődményeivel. A magas nátriumbevitel és a vérnyomásszint emelkedése többek között összefügg a vízvisszatartással, a szisztémás perifériás ellenállás növekedésével, az endotheliális funkció megváltozásával, a nagy, rugalmas falú artériák szerkezetének és működésének megváltozásával.
Az étrendben lévő nátrium mennyiségének csökkentése nemcsak a vérnyomást és a magasvérnyomás betegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és halálozási arányait is csökkenti. A sóbevitel hosszútávú, négy hétnél tovább tartó mérsékelt csökkentése mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomásértékekkel rendelkező embereknél számottevő vérnyomáscsökkenést vált ki, nemtől függetlenül.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásokat fogalmazott meg a nátrium bevitel csökkentésére. A napi ajánlott nátrium mennyiség 2,0 g / nap, ami kb. 5,0 g napi sófogyasztásnak felel meg. A sóbevitel csökkentése kiemelten ajánlott a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, mert kedvezően befolyásolhatja a szív- és érrendszer állapotát és működését, például a nagy artériák falának rugalmassága nem romlik és csökken a vérnyomás.