Az énekes elmesélte, milyen bőrproblémákkal küzdött éveken át, és mi lett a megoldás.

Az OliverFromEarth frontembere tehetséges énekes, zenész, dalszerző, sok időt tölt színpadon és képernyőn. A nézők előtt kötelességének érzi jól kinézni, legjobb formáját mutatni, de nem volt mindig ilyen magabiztos. Bőrével sokat küzdött fiatalabb korában, erről kérdeztük.

Milyen bőrproblémáid voltak tizenévesen?

A gyerekkoromat majdnem végigkísérte valamilyen látványos "hátrányos helyzet". 8 évesen lettem szemüveges, rá fél évre ráadásul kijelentették, hogy állandóan hordanom kell, nem csak akkor, ha olvasok. Nem mondanám, hogy könnyen megbarátkoztam a helyzettel. Még gimnáziumban is csak úgy voltam hajlandó sokáig hordani, hogy csak órán vettem fel és igyekeztem ezt is minél kevésbé látványosan tenni. Zavart. Nyilván nem szerettem volna, ha ez változtat a megítélésemen. Természetesen senkit sem érdekelt igazán, mégis adott támadási felületet, ha éppen valakivel rossz volt a kapcsolatom. Aztán sikerült kinőnöm a problémámat és elfogadtam, hogy én vagyok a szemüveges fiú. Ekkor kezdődött a bőrproblémás időszakom és a masszív faggyútermelődésem a skalpomon is. A hajamat azóta is gyakorlatilag minden másnap kéne mosni, hogy ne tűnjön úgy, mintha épp vizes lenne, vagy éppen vaxos. Erre azóta sem találtam megoldást. Vagyis egy van, a 3 milis haj. Amiért ez végtelen kellemetlen volt, mert tudtam, hogy vagy minden nap fél órával korábban kelek, hogy frissen mosott hajjal érkezzek meg az iskolába, vagy fogadhatom a kreatív megjegyzéseket nem csak a diákoktól, de a tanáraimtól is, akik örömmel jegyezték meg 2-3 nap után, hogy ideje lenne hajat mosnom. Nem esett jól. 
Természetesen ez volt a kisebbik problémám, ezt megelőzte a szemüveg, azt pedig a bőrproblémám. Éppen, hogy félig túltettem magamat azon, hogy én vagyok a kukker, a pápaszem, a vaksi, elkezdődött és hosszú-hosszú éveken át letagadhatatlanul az életem részévé vált a gyulladt, kifakadt, gennyedző arcbőr. Eleinte nyilván diszkrétebb formában, majd hónapról hónapra egyre élhetetlenebb módon és mennyiségben jelentek meg a homlokomtól egész a derekamig pattanások a testemen. Nem tudom, mennyire érdemes ezt részletezni, de nem egyszer kellett ragtapasszal az arcomon elfednem a "tisztítás" után hagyott hegeket.  

patocska olivér
Forrás: Zsigmond László

Gyógyszert is kellett szedned?

Nem emlékszem pontosan miket próbáltunk ki, mert számontarthatatlan, ha van ilyen kifejezés. Különböző krémektől kezdve, tablettás, vitaminos és alternatív kúráknak és kezeléseknek vetettük alá a testemet, de semmi nem segített. Előfordult az is, hogy azt javasolták, talán itt az ideje belevágnom a felnőtt kalandokba, de akkor már ez az életem része volt és nem segített. Vagy ha mégis, mi lett volna a bőrömmel, ha még az sincs. A kedvenc kezelésem, ami ideiglenesen hasznosnak bizonyult egy pár hónapon át tartó iskola előtti, napi rendszerességgel ismételt kozmetikai kúra volt, amit egy 20 perces bioptron lámpás kezelés követett. Amolyan kísérleti jelleggel vágott bele egy kozmetikus ismerősünk. Neki jó volt, hogy válaszokat kapjon, nekem jó volt, mert rövid időre vállalható állapotba került az arcom és a hátam. Egy valami volt, amit soha nem próbáltam ki. Létezik egy hormontablettás kúra, amit elég jó statisztikai mutatókkal tudtak ajánlani. Viszont én nem vágtam bele, mert mellékhatásaként említették, hogy romolhat a látásom, amit viszont már nem engedhettem meg magamnak az így is évente fél-egy egész dioptriát romló szemeim miatt. 

Ezeknek a nyomát a mai napig viseled az arcodon?

Sajnos az éveken át tartó gyulladásos, pattanásos és gyakran elkapart, még többet nem szakszerűen nyomkodott arcomon a mai napig látszanak apró hegek. Mégis szerencsésnek mondhatom magam, mert abszolút nem olyan vészes, mint ahogy pár barátom, ismerősöm, volt ismerősöm bőre. Amivel már kevésbé volt szerencsém, az a vállam és a hátam. Ezek azok a területek, ahol a mai napig állandó jelleggel keletkeznek pattanások, és sajnos a hegek itt viszont inkább szemmel láthatóak. Apró fehér hólyagok formájában. 

Hogyan küzdöttél meg lelkileg ezzel a helyzettel tiniként?

Bár fent említettem már talán, nyilván ez egy súlyosabb komplexust alakított ki bennem. A mai napig nem szívesen mutatkozom póló nélkül. Másfelől sokat tanultam a helyzetből, segített fejleszteni az empátiámat más emberekkel szemben. És mivel tudtam, milyen ezen az oldalon, könnyebb kezelni az olyan helyzeteket, amikor olyan emberrel találkozom, aki szintén valamilyen "hátrányos helyzetben" éli az életét. 

Mitől múltak el a bőrproblémáid?

A mai napig nem múltak el a hátamon, a hegesedéssel sem kezdtem még semmit sem ott, sem az arcomon. Vagyis, ez így nem igaz. Másfél hónapja jelentkeztem a Hattyú klinikára egy kezelésre, annak reményében, hogy az arcbőröm heges részeit újra simává varázsolják a doktornénik, amilyennek igazából már tizenvalahány éve nem láttam. Ha jól haladunk ezzel a projekttel, ugyanitt már egyeztettem a hátamról, mert szeretnék végre, így közel a harminchoz, magabiztosan kilépni akár csak a strandra. 

Mi az, amire mostanában nagyon odafigyelsz, hogy szép legyen a bőröd?

A Hattyú klinikás doktornénik tanácsára a legfontosabb változtatás, hogy egy higiéniás napi rutint vezettem be, ahol először egy arctonikkal letisztítom a bőröm, majd átdörzsölöm egy mikrohámlasztó géllel, majd van egy nappali meg egy éjszakai krémem, amivel hidratálom. Ezen kívül odafigyelek arra, hogy elegendő folyadékot vigyek be minden nap, és a legnehezebb odafigyelni arra, hogy mit eszem. Cukorfüggő vagyok és ez egy olyan probléma, ami még jelen pillanatban is hátráltat abban, hogy elérjem a célom egészségügyileg.

Borítókép forrása: Zsigmond László
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.