A húgyúti fertőzés kockázata időskorban nagyobb, de van 5 tény, amit tudnia kell, hogy segítsen az idősödő szülőjének vagy nagyszülőjének.

1. A zavartság önmagában nem jelez húgyúti fertőzést

Amikor egy idősebb felnőtt zavarttá válik, sok ember – mind az orvos, mind a családtag – feltételezi, hogy a húgyúti fertőzés a felelős. Az idősödés azonban növeli a zavartság és a delírium előfordulását, különösen azoknál, akiknél kognitív zavar, depresszió vagy alultápláltság tapasztalható.

2. A vizeletben lévő baktériumok nem feltétlenül jelentenek problémát

A húgyúti baktériumok általában nem okoznak tüneteket, és gyakran kezelhetők a folyadékbevitel növelésével. A tünetmentes húgyúti fertőzés a 65 év feletti nők körülbelül 6-16 százalékánál, a 80 év feletti nők 20 százalékánál, valamint a bentlakásos szociális otthonokban élő nők 25-50 százalékánál fordul elő. Az orvosok nem kezelhetik ezt az állapotot antibiotikumokkal, kivéve, ha a húgyúti fertőzésnek számos egyéb tünete jelentkezik.

3. Az idősebb felnőtteknél más tünetek is jelentkezhetnek

Ha idősebb családtagjának kezelőorvosa húgyúti fertőzésre gyanakszik, feltétlenül említse meg, hogy az alábbi tünetek is jelen vannak-e:

  • magas láz
  • a vizelési gyakoriság fokozódása
  • hirtelen fájdalom vizeléssel
  • érzékenység az alhasban, a szeméremcsont felett.

A fenti tünetek közül legalább kettő, valamint a pozitív vizelettenyésztés megerősíti a húgyúti fertőzés diagnózisát.

húgyúti fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. A mögöttes problémák néha húgyúti fertőzést okozhatnak

Az idősebb felnőtteknek más betegségei is lehetnek, amelyek növelik a húgyúti fertőzés kialakulásának a kockázatát, vagy hasonló tüneteket okoznak. Például a húgyhólyag elzáródása az, ami általában húgyúti fertőzést okoz az idősebb férfiaknál.

5. Az idősebb felnőtteknek nincs szükségük „erős” antibiotikumokra a húgyúti fertőzések kezelésére

Az úgynevezett szűk spektrumú antibiotikumok kisebb valószínűséggel vezetnek antibiotikum-rezisztenciához és problémás mellékhatásokhoz, mint a széles spektrumú antibiotikumok. Az antibiotikumokat óvatosan kell alkalmazni, ha az idősek krónikus vesebetegségben szenvednek, vagy vérnyomáscsökkentőt szednek, mert a mellékhatásaik súlyosak lehetnek idősebb felnőtteknél.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.