Ha volt már valaha fájdalmas veseköve, érdemes azt is tudnia, hogy milyen kóros egészségi állapotok segíthetik elő a vesekövek kiújulását.

Hasmenés és kiszáradás

Bármennyire is kellemetlen a hasmenés, még kellemetlenebbé válhat, hogy a vesekő kialakulásához is hozzájárulhat, főleg a kiszáradásnak köszönhetően. Ez általában akkor jelent problémát, ha a folyamat hosszú ideig tart, például krónikus hasmenés esetén. Nem valószínű azonban, hogy egy rövid ideig tartó hasmenés (például ételmérgezés) következtében vesekövek keletkeznének.

Felszívódási problémák

Azok a betegek, akik gyomor-bypass műtéten estek át vagy olyan gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvednek, mint például a Crohn-betegség, szintén hajlamosak lehetnek a kalciumhoz és az oxaláthoz kapcsolódó vesekövességre. A kalcium-oxalát a vesekő leggyakoribb fajtája, és számos egészségi probléma eredményeként képződhet (például ha nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot).

bélbetegség vesekövesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A Crohn-betegeknél és a gyomor-bypass-ban műtét után megnövekszik ezen kövek kialakulásának a kockázata, részben a felszívódási problémák miatt. Ezek állapotok esetén nem szívódnak fel jól a zsírok, hanem megkötődnek a bélben a kalciummal. Normális esetben a kalcium egy oxalát nevű molekulához kötődik, de mivel a kalciumot ezen esetben ezek a zsírok kötik meg, több a szabadon lévő oxalát a bélben. Az oxalát ezután felszívódik a gyomor-bél traktusban, és kiválasztódik a vizelettel. Amint az oxalát szintje megemelkedik a beteg vizeletében, a vizelet összetételének egyéb változásai mellett ezek az oxalátmolekulák a vizeletben lévő kalciumhoz kötődhetnek, és veseköveket képezhetnek.

A diéták hatása

A vesekő kialakulására hatással lehet az elfogyasztott étel és ital. Előfordulhat, hogy speciális vizeletvizsgálatot kell elvégeztetni, amivel azonosíthatók a módosítható kockázati tényezők, beleértve a fokozott étrendi sóbevitelt, az étrend-kiegészítők (például C-vitamin növelheti a kövek kialakulásának a kockázatát) szedését és a túlzott húsfogyasztást (a magas fehérjetartalom húgysav felhalmozódását okozza a vizeletben).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.