Aggasztó, hogy bizonyos étrend-kiegészítők és vény nélkül kapható gyógyszerek káros hatással lehetnek a veseműködésre, ha azok nem teljesen egészségesek.

A következő gyógyszerek és kiegészítők befolyásolhatják a veseműködést:

1. Nem szteroid gyulladáscsökkentők

Ezek nagyon hatékony gyógyszerek számos egészségi probléma kezelésére. Szedésük azonban károsíthatja a veséket, különösen akkor, ha például vízhajtót is szed. Ezen gyógyszerek koffeinnel történő használata tovább károsíthatja a veséket. Ha ezeket a gyógyszereket szedi, rendszeresen konzultáljon orvosával, ha károsodott a veseműködése.

vesekárosító gyógyszerek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Antibiotikumok

Bizonyos antibiotikumok a vesén keresztül távoznak a szervezetből, így ezek szedése extra megterhelést jelenthet a vesék számára. A penicillin, a cefalosporinok és a szulfonamidok különösen károsak lehetnek a vesére. A tartós antibiotikum-használat is károsíthatja a vesét, még akkor is, ha egyébként egészséges. Azoknál az embereknél, akiknek a veséje nem működik 100 százalékosan, az antibiotikumok felhalmozódhatnak a szervezetben, és károsodást okozhatnak. Ennek ellenére fontos szem előtt tartani, hogy az antibiotikumok szükség esetén biztonságosan alkalmazhatók, amennyiben az adagot a szervezet veseműködésének szintjéhez igazítják.

3. Étrend-kiegészítők

Bizonyos étrend-kiegészítők vesekárosodással járnak, még az egészséges embereknél is. Mivel az étrend-kiegészítőket nem gyógyszerként szabályozzák, előfordulhat, hogy nem minden összetevő szerepel a termékcímkén, és ezek befolyásolhatják az Ön által szedett vényköteles gyógyszereket, így az étrend-kiegészítők szedése előtt konzultáljon a kezelőorvosával.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A nők érzékenyebbek a stresszre: ez lehet az oka (x)

A nők agya másként működik, mint a férfiaké, ez az egyik oka annak, hogy fogékonyabbak a stresszre.