A hólyaghurut kellemetlen tünetekkel járó betegség, ám ha időben elkezdjük kezelni, akár otthon is megszabadulhatunk a panaszoktól. Összeszedtük, mit kell tennünk, ha a felfázás kezdeti tüneteit észleljük magunkon.

Erről ismerjük fel a kezdeti tüneteket

A felfázás jellemzően sűrű vizelési ingerrel jelentkezik, a problémát ugyanis baktériumfertőzés okozza. A kórokozók a húgyhólyagban telepednek meg és kezdenek elszaporodni. A szervezet gyakori vizeletürítéssel próbál tőlük megszabadulni. A hólyagban lévő langymeleg vizelet kedvező körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához, ezért a baktériumok száma nagyon gyorsan, akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél inkább elszaporodnak a hólyagban a baktériumok, annál kellemetlenebbé válnak a betegség tünetei.

Éppen ezért ajánlatos gyorsan cselekednünk, ha az alábbi tüneteket észleljük:

  • gyakori, sürgető vizelési inger
  • alhasi fájdalom
  • a vizeletürítés nem hoz megkönnyebbülést, mert szinte rögtön úgy érezzük, hogy újra pisilnünk kell
  • kellemetlen csípő, égő érzés pisilés közben

Ezért fontos, hogy cselekedjünk

Ne várjuk meg, hogy elhatalmasodjanak a felfázás kellemetlen tünetei! A hólyaghurutra utaló első jelek észlelésekor cselekedjünk, ezáltal akár meg is úszhatunk egy antibiotikumkúrát. Érdemes azonnal reagálni a felfázás korai és enyhe tüneteire, mivel a hólyaghurut ilyenkor gyakran „házi praktikákkal” kezelhető. Alkalmazzunk gyógynövényes készítményt, méghozzá olyat, amely kifejezetten a húgyutakban fejti ki baktériumellenes hatását. A medveszőlőlevél éppen ilyen gyógynövény.

Hólyaghurut ellen medveszőlőlevél

A felfázást a kezdeti szakaszban bőséges folyadékfogyasztással és bizonyos gyógynövények segítségével is leküzdhetjük. Ehhez segítségünkre lehet az Urzinol tabletta, amely medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz. A medveszőlőlevelet a népi gyógyászatban már évszázadok óta használják enyhe húgyúti panaszokra, napjainkban pedig a gyógynövény baktériumellenes hatása már tudományosan is igazolt. A kutatások szerint a medveszőlőlevél hasznos hatóanyaga 74 féle baktériumfaj, köztük a hólyaghurutot leggyakrabban okozó E. coli nevű bélbaktérium ellen is sikerrel alkalmazható. Az Urzinol tabletta hagyományos növényi gyógyszer, és a medveszőlőlevél kivonatát magas koncentrációban tartalmazza.

Mikor kérjünk orvosi segítséget?

Amennyiben a szervezetünk nem képes megbirkózni a hólyaghuruttal, akkor mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni. Kérjük szakember segítségét, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • 3 nap után sem szűnő, esetleg rosszabbodó tünetek,
  • vér vagy genny a vizeletben,
  • láz és/vagy hidegrázás.

Az orvos ilyen esetekben általában antibiotikumot ír fel. Amennyiben a tünetek alapján indokoltnak látja, további vizsgálatokat is elrendelhet, a felfázás ugyanis súlyosabb esetben a vesék egészségét is veszélyeztetheti.

bClV26M9vqwf1CZnVY17zQsLXTPTEdJ3C2jnwq1p
Urzinol - Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.