Nagyon kellemetlen lehet az az érzés, hogy vizeletet kell ürítenie, de mégsem tudja teljesen „tehermentesíteni” a telt húgyhólyagot.

Ezt a kóros állapotot a húgyhólyag „hiányos kiürülésének” vagy orvosi szakkifejezéssel „vizeletretenciónak” nevezik, és nagyon gyakori a nőknél. A húgyhólyag hiányos kiürülése akkor fordul elő, ha a húgyhólyag izmai nem képesek megfelelően összenyomni a hólyagot az ürítése érdekében.

Általában két probléma a felelős azért, hogy egy nő úgy érzi, nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját.

Az egyik probléma a húgyhólyag izomműködési zavara, a másik pedig egy elzáródásos folyamat (például korábbi inkontinencia, prolapszus – más néven méhelőesés).

vizeletürítési probléma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hatékony módszer lehet, ha a vizeletürítés során előre dől a WC-n ülve, hogy segítsen ellazítani a medencefenék izmait vizelés közben és teljesen kiüríteni a húgyhólyagját. A speciális medencefenéki fizikoterapeuták megtaníthatják a nőket arra, hogy erősíthetik a medencefenéki izmaikat, hogy azok jobban ellazuljanak a vizeletürítés során.

Alternatív megoldásként azok a nők, akiknek kismedencei prolapszusuk van (amikor a medencében lévő szerv lecsúszik normál helyzetéből, és kidudorodik a hüvelybe), egyszerűen csökkenthetik a prolapszus „dudorát” az ujjaikkal, hogy jobban kiürítsék a húgyhólyagjukat.

Emellett számos hatékony megoldás létezik erre a frusztráló problémára. Az Önnek leginkább megfelelő módszer/kezelés megtalálása érdekében konzultáljon egy szakorvossal.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.