Nagyon kellemetlen lehet az az érzés, hogy vizeletet kell ürítenie, de mégsem tudja teljesen „tehermentesíteni” a telt húgyhólyagot.

Ezt a kóros állapotot a húgyhólyag „hiányos kiürülésének” vagy orvosi szakkifejezéssel „vizeletretenciónak” nevezik, és nagyon gyakori a nőknél. A húgyhólyag hiányos kiürülése akkor fordul elő, ha a húgyhólyag izmai nem képesek megfelelően összenyomni a hólyagot az ürítése érdekében.

Általában két probléma a felelős azért, hogy egy nő úgy érzi, nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját.

Az egyik probléma a húgyhólyag izomműködési zavara, a másik pedig egy elzáródásos folyamat (például korábbi inkontinencia, prolapszus – más néven méhelőesés).

vizeletürítési probléma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hatékony módszer lehet, ha a vizeletürítés során előre dől a WC-n ülve, hogy segítsen ellazítani a medencefenék izmait vizelés közben és teljesen kiüríteni a húgyhólyagját. A speciális medencefenéki fizikoterapeuták megtaníthatják a nőket arra, hogy erősíthetik a medencefenéki izmaikat, hogy azok jobban ellazuljanak a vizeletürítés során.

Alternatív megoldásként azok a nők, akiknek kismedencei prolapszusuk van (amikor a medencében lévő szerv lecsúszik normál helyzetéből, és kidudorodik a hüvelybe), egyszerűen csökkenthetik a prolapszus „dudorát” az ujjaikkal, hogy jobban kiürítsék a húgyhólyagjukat.

Emellett számos hatékony megoldás létezik erre a frusztráló problémára. Az Önnek leginkább megfelelő módszer/kezelés megtalálása érdekében konzultáljon egy szakorvossal.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.