Meglepően gyakori, hogy a férfiaknak vizeletürítési zavaraik vannak, különösen 50 éves kor felett. Ezek a kellemetlen problémák azonban hatékonyan kezelhetők.

A megnagyobbodott prosztata a leggyakoribb ok, amiért a férfiaknak vizeletürítési nehézségeik vannak. A prosztata mirigy közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el. A vizelet a húgyhólyagból egy csatornán keresztül halad, amely közvetlenül a prosztatán keresztül a húgycsőbe jut, ahol kilép a testből. Az életkor előrehaladtával a prosztata megnő, szűkítve a prosztatán belüli csatornát, ami megnehezíti a vizelet áthaladását. Ez számos tünethez vezethet, beleértve az alábbiakat:

  • vékony sugarú vizelet
  • erőfeszítés a hólyag kiürítésére
  • probléma az áramlás elindításakor
  • olyan érzés, hogy nem tudja kiüríteni a hólyagot
  • vizeletcsepegés
  • gyakori éjszakai vizelés.

Ha nehéz a vizelet ürítése, kevésbé valószínű, hogy kiüríti a hólyagot. Ez gyakoribb vizeletürítéshez, sőt csepegéshez vezethet.

vizelési probléma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vizeletürítési nehézségek nemcsak kellemetlenek, de negatívan befolyásolhatják az egészséget is. A hosszan tartó elzáródás nyomást gyakorolhat a vesére, ami idővel maradandó károsodást okoz. És bár a prosztata megnagyobbodás gyakran okozza a húgyúti tüneteket, nem mindig ez a kiváltó ok. Bár kevésbé gyakori, bizonyos típusú rák és fertőzések is megnehezíthetik a vizelést.

Hogyan kezelhető a vizelési nehézség?

Nincs mód a prosztata megnagyobbodásának megelőzésére. Van azonban néhány módszer, amelyek enyhíthetik a tüneteket:

  • Igyon rendszeresen folyadékot, de ne feledje, hogy minél többet iszik, annál gyakrabban kell vizeletet ürítenie. Javasolt, hogy ne igyon semmit vacsora után.
  • Kerülje a mesterséges édesítőszereket, amelyek irritálhatják a hólyagot.
  • Korlátozza a kávét, a teát és a szódát – a koffein miatt többet kell innia.
  • Néhány gyógynövényt és táplálék-kiegészítőt a prosztata egészsége érdekében forgalmaznak, a klinikai vizsgálatok azonban nem találták ezeket hatékonyabbnak, mint a vényköteles gyógyszereket.

A prosztata megnagyobbodás kezelése

Ha a prosztata megnagyobbodása megnehezíti a vizelést, számos kezelési lehetőség létezik, amelyek jól enyhítik a tüneteket, beleértve az alábbiakat:

Gyógyszerek: Az első dolog, amit általában javasolnak, az a gyógyszer.

Minimálisan invazív kezelések: Ha a gyógyszeres terápia nem enyhíti teljesen a tüneteket, az urológusok minimálisan invazív eljárásokkal kezelhetik a problémát.

Műtét: Súlyosabb esetekben a műtéti beavatkozás megnyithatja a csatornát a prosztatán keresztül a tünetek enyhítésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.