Az életkor előrehaladtával minden férfi számára fontos, hogy urológushoz forduljon a zavaró húgyúti tünetek miatt a lehetséges okok diagnosztizálása érdekében.

Túlműködő hólyag

Idegkárosodás, túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás is okozhat túlműködő hólyagot, melynek jellemző tünete a gyakori vizelés (az éjszaka folyamán is többször fel kell kelni vizeletet üríteni) és a sürgős vizelési inger. A kellemetlen tünetek enyhítése érdekében igyon kevesebb alkoholt és/vagy csökkentse a koffeinfogyasztás mértékét. Orvosa javasolhatja a gyógyszeres kezelést is.

Húgyúti fertőzések

Ha húgyúti fertőzése van, égő érzést tapasztalhat vizeletürítéskor, valamint zavaros vagy bűzös szagú lehet a vizelet. A húgyúti fertőzés antibiotikummal hatékonyan kezelhető.

hólyagbetegségek férfiak
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Vesekövesség

Ahogy az elnevezése is sugallja, ezek a vesék belsejében képződő kövek. Előfordulhat, hogy észrevétlenül kis vesekő keletkezik, de a nagyobbak mindenképpen felkeltik a figyelmet deréktáji fájdalmat, véres vizeletet és hányingert okozva. Javasolt a bőséges folyadékfogyasztás. A probléma súlyosságától függően orvosa gyógyszert vagy műtétet javasolhat.

Prosztata megnagyobbodás

A 60 év körüli férfiak több mint felénél prosztata megnagyobbodás (jóindulatú prosztata hiperplázia) alakul ki. Kialakulásának a kockázata az életkorral növekszik, ahogy a prosztata lassan növekszik, szűkítve a hólyag kimenetét. Jele a gyakoribb éjszakai vizeletürítés. Ahogy a prosztata növekszik, olyan obstruktív tüneteket tapasztalhat, mint például a lassú áramlás, az áramlás beindításának nehézségei és a vizeletcsepegés. Amennyiben a tünetek zavarók, a gyógyszeres kezelés segíthet a prosztata zsugorításában, vagy megnyithatja a prosztata csatornáját az áramlás javítása érdekében. Ha a gyógyszeres kezelés nem eredményes, orvosa minimálisan invazív eljárást vagy műtétet javasolhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.