Lehetetlennek tűnik, hogy a tetvesség, amely a gyermekek körében meglehetősen gyakori betegség, akár halálos kimenetelű is lehet.

A tetvek által okozott vérszegénységről szóló esetjelentések egy része megtalálható az orvosi folyóiratokban, és több esetben felnőtteknél írták le a tetvességgel összefüggő súlyos vérszegénységet.

Mindazonáltal továbbra is nehéz felfogni, hogy ha valami olyan kicsi, mint egy tetű, amely 4 milliméternél kisebb (kb. fele akkora, mint egy rizsszem), elegendő vért szívhat el a szervezetből ahhoz, hogy súlyos egészségi problémákat okozzon

Mennyi vért tud szívni egy tetű?

A krónikus vagy súlyos tetűfertőzést összefüggésbe hozták a vashiányos vérszegénységgel, bár a zavaró változók miatt nehéz lehet egyértelműen a tetveket felhozni az életveszélyes vérszegénység okozójaként. A menstruáció, a belső vérzés vagy a cöliákia szintén vérszegénységet okozhat. Valójában a legtöbb esetjelentésben a gyermekeket elhanyagolták, akik alultápláltak is voltak, ami a vérszegénység másik kockázati tényezője. Például vasra van szükség ahhoz, hogy a szervezet hemoglobint állítson elő a vörösvértestekben, ami lehetővé teszi számukra az oxigén elosztását a szervezet szöveteiben és szerveiben. Tehát a vas hiánya az étrendben vérszegénységet okozhat.

tetvesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2006-ban ausztrál kutatók meghatározták a tetű által felszívott vér mennyiségét. Egy átlagos tetvesség esetén az érintett napi 0,008 milliliter vért veszít (egy teáskanál körülbelül 5 milliliter). A krónikus fertőzések azonban – amelynek során akár több ezer tetű is lehet a testen - havonta 20 milliliter vérveszteséget is okozhatnak. A kutatást végzők arra a következtetésre jutottak, hogy ha az „áldozat” már vashiányos beteg vagy helytelenül táplálkozik, a vérveszteség vérszegénységhez vezethet.

A kizárólag a tetvességből eredő vérszegénység azonban rendkívül ritka. A fertőzésnek abnormálisan nagynak és tartósnak kell lennie, és nagy valószínűséggel egy már meglévő, vérszegénységet okozó állapotnak - amely csökkenti a vasszintet – is lennie kell ahhoz, hogy fatális kimenetelű legyen.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/when-lice-becomes-deadly
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.