Gyakori, hogy beleütközünk valamibe, nem is emlékszünk rá, csak kisebb-nagyobb zúzódásokat látunk testünkön, de ezeket nem szabad mindig félvállról venni.

Hogyan alakulnak ki zúzódások?

Zúzódást alakulhat ki a bőr vagy a bőr alatti szövetek ütése vagy sérülése következtében. Mivel a bőr felszíne nem szakad meg, külső vérzés nem tapasztalható. De a bőr alatti erek károsodása miatt az erek felszakadása miatti vérszivárgás és alvadás a bőr elszíneződését okozza. Eleinte a bőr gyakran vörös vagy lilás. Ahogy a zúzódás gyógyul, barna, zöld vagy sárga színű lehet. A terület gyakran duzzadt vagy enyhén fájdalmas.

Mi okozhatja a zúzódásokat?

A kisebb balesetek (például bútorokba ütközés, elesés, valamit a lábra, kézre ejtett tárgyak) a zúzódások leggyakoribb okai. Egyes vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek, mint például az aszpirin, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (ibuprofen, stb.), a vérhígítók és bizonyos antidepresszánsok fokozhatják a véraláfutásra való hajlamot. Még a fokhagymát, a ginkgo bilobát, ginzenget vagy a halolaj tartalmazó étrend-kiegészítők is gátolhatják a vérlemezkék normál működését és zúzódásokat okozhatnak. Az életkor szintén kockázati tényező. Az idősebb felnőttek könnyebben zúzódhatnak, mint a fiatalabbak, mert a vékonyodó bőrükön gyakran kevesebb zsír van.

zúzódás véraláfutás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A véraláfutás egyéb lehetséges okai a következők:

  • A B12-, a C- vagy a K-vitamin hiánya
  • vérbetegségek, például Von Willebrand-betegség, hemofília, vérlemezke működési rendellenességek
  • bántalmazás
  • súlyos alkoholbetegség
  • alultápláltság.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A kisebb sérülések vagy balesetek miatti zúzódások általában egy-két hét után önmaguktól eltűnnek. A gyógyulási folyamat során a zúzódás színe megváltozik, mielőtt elhalványul. De jó ötlet, ha orvosa megvizsgálja a zúzódást, amennyiben:

  • egy hét elteltével sem látszik javulás
  • a test azon részén található, ahol sérülés vagy baleset nem valószínű
  • újra és újra kialakul
  • szokatlanul nagy és ok nélküli.

Ha a véraláfutás oka nem világos, orvosa valószínűleg vérvizsgálatot rendel el, hogy ellenőrizze a vérlemezke-problémák vagy más véralvadási rendellenességek meglétét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.