A legközvetlenebb környezetünkben is lehetnek olyanok, akik gyógyszerrel mérsékelik az amúgy magas vérnyomásukat. Miért magas a vérnyomás?

Nem csoda, ha mindenki ismer legalább egy valakit, akinek magas a vérnyomása, hiszen ez igencsak gyakori. Hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelent. A vérnyomás értékét a szívből pumpált vér mennyisége, valamint a vér áramlásakor az artériák ellenállása. Minél szűkebb artérián kell keresztüljutnia ugyanannak a mennyiségű vérnek kell, annál magasabb a vérnyomás. Ezt nem is feltétlenül érezzük. Kezdetben bizonyára nem, egy-egy orvosi vizsgálat azonban felhívhatja arra a figyelmet, hogy ezzel a problémával számolni szükséges. Még ha nincs is tünet, a szív és az erek károsodása már ekkor megkezdődik. Akinél pedig nem történik meg időben a magas vérnyomás kezelése, kordában tartása, az megnöveli annak esélyét, hogy szív- és érrendszeri betegségek jelentkezzenek.

Egy egyszerű orvosi vizsgálat során fény derülhet a magas vérnyomásra. Előfordulhat, hogy mindkét karon megmérik a vérnyomást a pontosság érdekében. A szakorvos az életmódról is érdeklődhet annak érdekében, hogy minél pontosabb kórképet kapjon betege életéről.

A diagnosztikai vizsgálatok során már arra is választ lehet kapni, hogy milyen állapotban vannak az erek. Ennek és a laboreredmények függvényében dönt a szakorvos a további lépésről, a megfelelő gyógyszerről, annak beállításáról.

Fűben, fában orvosság

Ha a magas vérnyomás jelenlétével riogat az orvosunk, de még semmilyen panasszal nem küzdünk, a vizsgálatok alapján az erek állapota is rendben van, akkor is érdemes a természet erejét bevetni. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés mindenkor jó, így a vérnyomáscsökkentésnek is jót tehet. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a tengeri halak is segíthetnek ebben. Ha a feleslegtől való megszabadulás is cél, akkor szintén kedvezünk a vérnyomásunknak. Érdemes elhagyni az alkoholt, a túl sok szénhidrátot és sót. A készételek, az olajban sült ételek nemcsak a gyomrot üli meg, de az ereinkre is hatással van. Fogyasszunk kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag ételeket.

Segítségünkre van a vérnyomáscsökkentésben a C-vitaminnak, a lemagnak, lenmagolajnak, a feketeribizlinek, a fokhagymának is.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.