Az állatoknak a tavasz nem csak a jó idő, hanem a párzási időszak kezdetét is jelenti, ezért fokozottan figyelnünk kell rájuk.

Gazdiként fontos tudni, hogy az állatoknak a tavasz nem csak a jó idő, hanem a párzási időszak kezdetét is jelenti. Éppen ezért fokozottan oda kell figyelnünk rájuk, több ok miatt is.

Ne legyen szaporulat!

Felelős állattartóként kötelességünk megelőzni a kutyák és macskák szaporodását, mert a kóbor állatok nagyrésze a "véletlen" szaporulatokból származik. Ivartalaníttassuk állatainkat vagy ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor tavasszal fokozottabban figyeljünk, hogy ne kószáljanak el kedvenceink. Az állatok akár kilométerekről is kiszagolhatják a párzási időszak alatt az ellenkező nemű állatot, és igyekeznek mindenképp odajutni, hogy pározhassanak. Ügyeljünk arra, hogy semmiképp se kerüljenek kerítésen kívülre vagy ebben az időszakban ne menjünk a kutyával olyankor a futtatóba, ha más ebek is ott vannak.

párzás
Forrás: pexels.com

Óvatosan, mert ilyenkor agresszívak lehetnek!

Állatainkat az ösztöneik vezérlik, ezért ne lepődjünk meg, ha kutyánknak vagy macskánknak a párzási időszakban kissé agresszív a viselkedése, nem hallgat a parancsszavakra és sokkal izgatottabbá válik. Mivel ez átmeneti állapot, csak a párzási időszak végét kell türelmesen kivárni. A kutyák ilyenkor hajlamosak lehetnek a szökésre is, hogy falkába verődve keressék leendő "partnerüket".

Mire figyeljünk?

A legjobb, ha ebben az időszakban szemmel tartjuk az állatainkat, illetve fontolóra vesszük az ivartalanítást, hiszen ez a legjobb, felelősségteljes megoldás. Figyeljük ivaros kutyánk, macskánk jelzéseit és igyekezzünk kerülni a találkozást az idegen állatokkal.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 

 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.