Léteznek olyan betegségek, amelyeket a házikedvencek átadhatnak a gazdáiknak.

Szerencsére nem minden állatbetegség terjed át az emberre és az emberek sem minden esetben tudják megfertőzni háziállataikat a saját vírusaikkal, de azért vannak olyan megbetegedések, amelyeket átadhatnak nekünk négylábú kedvenceink.

A zoonózis, azaz az állatokról emberekre terjedő betegségek csoportja sokszor az állaton észrevehetetlen, de az embereknél látványos panaszokat okoz. Összegyűjtöttünk néhány olyan fertőzést, amelyeket házikedvenceinktől kaphatunk el. Leginkább Indiában és Afrikában jellemző a zoonózis, de Európában is előfordul, leginkább olyan helyeken, ahol össze vannak zsúfolva egy helyre az állatok.

Szalmonellafertőzés

A legelterjedtebb zoonózis a szalmonellózis. Az otthonukban hüllőket és kétéltűeket tartóknak fokozottan figyelniük kell erre a betegségre, illetve arra, hogy megelőzzék. A megelőzés viszonylag könnyű: minden alkalommal, mikor hozzáérünk teknősünkhöz vagy házi kígyónkhoz, utána mossunk alaposan, szappannal kezet. Tartsuk a lehető legtisztábban a terráriumot és a takarítás után alaposan fertőtlenítsük kezeinket.

Macskakarmolási betegség

A Bartonella henselae baktérium terjesztője a házimacska. Jellemzően fiatal macskáktól kapják el az emberek. Karmolással, nyálazással vagy a macska bolhájának csípésével terjed. Alaposan bedagad a fertőzött terület, igen fájdalmas és májmegnagyobbodással is járhat. Jellegzetes tünete még a nyirokcsomók megnagyobbodása. Általában antibiotikummal kezelik, és néhány hét alatt teljesen elmúlik.

macska
Forrás: unsplash.com

Trichinellózis

Igencsak gyakori a trichinellózis betegség, amelyet bélben élősködő féreg okoz. Leginkább húskészítményeken keresztül jut az emberi testbe, így nem közvetlenül a házikedvencektől kaphatjuk el, de ha a házikedvenceknek ellenőrizetlen minőségű húst, főleg vadhúst adunk, nagy eséllyel fertőződhetnek meg. A rókákról, vaddisznókról átterjedhet kutyánkra, macskánkra, amennyiben erdőben járnak állataink, így ne hagyjuk őket szabadon kószálni.

Toxocariasis

A toxocariasis betegséget macskák és kutyák férgei okozzák. Főleg fiatal állatokról, és azok székletével terjed emberre. A fertőző petékkel juthat az emberi szervezetbe a féreg, ami akár tünetmentesen is a testben maradhat hónapokon keresztül. Gyakran májgyulladás jellegű tünetek formájában mutatkozik meg a betegség, sőt, ha szembe került, akkor látászavar, látótérkiesés is kialakulhat. Az állat székletének felszedése után azonnal mossunk kezet.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.