Az éjszaka aktív csincsilla rendkívül aranyos, de tartása nagy felelősséggel jár.

Az Andok-hegység az otthona a hosszúfarkú csincsilla elődjének, amit csak később kezdték el tenyészteni Európában. A háziasított fajtának, vadon élő társához hasonlóan sok mozgásra van szüksége. Emellett lényeges, hogy eredetileg nagy családokban élnek, így az otthon tartott csincsillának sem tesz jót, ha magányosan tartjuk.

Mik a jellemzői?

Éjszakai állat, nappal félénk és visszahúzódó. Közel húsz évig is elélhet, ezért olyan ne válassza házikedvencnek, aki nem kitartó és nem képes huzamosabb ideig gondoskodni róla.

Szüksége van egy csincsillaketrecre, melyet legalább egy társával foglalhat el, valamint nincs kitéve a zajoknak és közvetlen napfénynek sem. A ketrec legyen nagy, az sem baj, ha többemeletes, mert szeret mászkálni, nagy a mozgásigénye. Élőhelyére tegyünk be egy búvóhelyként szolgáló alagutat vagy házikót, ezenkívül ágakat is, és biztosítsuk számára a megfelelő almot. Mivel a bundáját homokfürdővel tisztítja, ezért egy ilyen fürdetőre is szüksége lesz, a benne található homokot pedig cseréljük rendszeresen.

csincsillák
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mit eszik?

Alapvető eledele a friss széna, mely a tápanyagellátás biztosítása mellett a csincsilla fogának koptatását is elősegíti. A széna mellett adjunk neki zöld takarmányt is, például virágokat, gyógynövényeket, de lassan szoktassuk hozzá őket, mert érzékeny az emésztőrendszerük. A konkrét termésekről jobb, ha megkérdezzük az állatorvosunkat. Szívesen eszik gyümölcsöket és zöldségeket is, de fontos, hogy ritkán és csak alacsony cukortartalmúakat adjunk neki, mert az Andokban azon területein, ahol élt, ritka a gyümölcs. A szilárd ennivaló mellett minden nap legyen számára friss víz a ketrecben.

Kinek ajánlott?

 A csincsilla nem bírja a meleget, így ahol nem megoldott, hogy ketrece hűvösben legyen, annak nem ajánlott. Ugyanígy le kell mondania a csincsillatartásról annak, akinek nincs elég nagy lakása a nagyméretű ketrechez.

Ha el tudjuk viselni, hogy éjjel is zajong, hogy nem szobatiszta, és nem olyan, mint egy macska, amit lehet dögönyözni, akkor válasszunk magunknak csincsillát. Utóbbi ok miatt gyerekek mellé nem ajánlják.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.