Remek házikedvenc a Dél-Amerikából származó legpuhább szőrű állat, a csincsilla.

Könnyű beleszeretni a csincsillákba jó természetük, selymes szőrük és aranyos arcuk miatt. Gyakori házikedvenc, egyre többen tartják őket otthonukban, de fontos tudni minden különleges igényéről, mielőtt magunkhoz veszünk egy csincsillát vagy éppen kettőt, hiszen párosával vagy még annál is többen szeretnek együtt élni.

A csincsilla aktivitása

Az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló óriási mozgásigénnyel rendelkezik, ezért olyan lakásokba ajánlott, amelyekben elfér egy nagy ketrec, ahol kedvére mozoghat. Mivel éjjeli állat, nappal inkább pihen és regenerálódik, sötétedéskor kezd aktívabbá válni, így nem igazán ajánlott gyermekek számára. Elengedhetetlen, hogy eleget mozogjon, különben megbetegedhet, ezért engedjük ki a lakásban is gyakran. Ha eleget mozog és megfelelők a körülmények, hosszú időn át társunk lehet, általában 18-20 évig él egy csincsilla.

Egy csincsillának legalább egy, de inkább másfél méteres legyen a ketrece, ha ketten vannak, akkor másfél méter a minimum. Magassága minimum fél méteres legyen, mert szeretnek mászni, épp ezért szereljük is fel mászó alkalmatosságokkal. Se túl meleg, se túl hideg hőmérséklet nem kell az állatnak, normál szobahőmérsékleten jól érzi magát.

Biztosítsunk számára búvóhelyet a ketrecben, ami alatt pihenhet.

Ha kiengedjük, vegyük figyelembe, hogy mindent megrág és megpróbál megenni, továbbá nem szobatiszta, ezért a lakás olyan pontjain mászkáljon, ahol ez nem okoz gondot.

Etetés

A ketrecben folyamatosan legyen szénája a puha kis négylábúnak, mert a nyers rostok által tud jól működni az emésztése. Cseréljük a ketrecben rendszeresen a szénát, mindig legyen friss a bent lévő adag, hogy jó minőségű táplálékhoz jusson kedvencünk. Emellett pedig rendszeresen adjunk neki füvet, virágokat, gyógynövényeket, szárítva és frissen is. 

Zöldségekkel, gyümölcsökkel csak ritkán etessük, és figyeljünk, nem okoz-e nála hasmenést. Itatójában minden nap cseréljük a vizet.

csincsilla
Forrás: pixabay.com

Társas lény

HA megszoktuk a csincsillát, hamarosan érkezhet hozzá egy vagy több társ, ugyanis a természetben nagy családokban él ez a faj, egyedül magányossá válhat. Boldogabb, aktívabb és teljesebb lesz az életük, ha van társaságuk.

Kötelező homokfürdő 

A csincsillák bundájának tisztításához elengedhetetlen a homokfürdő. A homokfürdetőben rendszeresen cseréljük a homokot, hogy csincsilláink tiszta körülmények között élhessen, bundájuk fényes és puha maradjon, illetve élvezhessék a homokfürdőt, ugyanis számukra ez a legjobb stresszoldó tevékenység.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.