A legelterjedtebb otthon tartott madárpók a mexikói vöröstérdű tarantula, mely jó háziállat lehet elfoglalt embereknek.

A madárpókok egyre elterjedtebbek az extrém állatokat kedvelők körében, hiszen nem kell őket sétáltatni, jól elvannak a maguk világában, és akár 6-10 évig is élhetnek. Mint minden állatnál, itt is vannak dolgok, amikre érdemes odafigyelni.

Fontos tudnivalók

Lakhelyük egy legalább 20x30x20 centi nagyságú terrárium, persze ha nagyobb példányt választunk, akkor a helye is vele arányosan legyen nagyobb méretű. Az aljzata legyen virágföld, tőzeg, vagyis olyan, amibe belefúrhatja magát.

A terráriumban legyen megfelelő a páratartalom, viszont a szellőzést is biztosítani kell egy lyukacsos üveglappal. Tegyünk be faágat és legyen a póknak búvóhelye is. Figyeljünk oda, hogy lakóhelye mindig zárva legyen, mert a madárpók fürge állat, könnyen megszökik, ha lehetősége adódik rá.

Nem szeretik az érintést, leginkább gyönyörködni lehet bennük, viszont sokaknak pont ezért előnyösek. Alapvetően nyugodt természetűek, akik maguktól nem támadnak. Ha kisgyermekes családba vesszük, figyeljünk arra, hogy a gyerekek csak felügyelettel foglalkozzanak vele. A csípésük nem halálos, bár vannak mérgezőek is - erről érdemes tájékozódni a kereskedésben -, de ezek csípése sem rosszabb egy méhcsípésnél.

pók
Forrás: unsplash.com

Táplálékukat a különböző tücskök, lárvák képezik, de megeszik az egeret is. Ha eleget ettek, diétába foghatnak, mely akár több hétig, hónapig is kitart, de ne aggódjunk, pont emiatt nem lehet őket túletetni.

A fiatalabb egyedek 2-3 havonta, az idősebbek évente vedlenek, melynek során elhagyják a testüket borító kitinpáncélt. Vedlés közben ne piszkáljuk, mert ez külső segítség nélkül is sikerülni fog, valamint utána ne adjunk nekik enni 4-5 napig, mert a még érzékeny kutikula ilyenkor sérülhet egy-egy hirtelen mozdulat következtében.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.