Mire figyeljünk, ha akváriumot tervezünk a lakásba?

Aki szeretne együttélni valamilyen élőlénnyel, azonban idő hiányában a kutya és a macska nem opció, a hörcsög és a tengerimalac nem illeszkedik az életvitelébe, valamint a nagy mozgásigényű vadászgörény is kizárt, gyakran dönt a halak mellett. Ha akváriumot szerzünk be, nem árt tudni, hogy a halak is igénylik a törődést és egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között élnek és milyen fajtákat tartunk együtt.

A halak fő szükségletei

Nagyon lényeges, hogy a díszhalak olyan akváriumba kerüljenek, ahol kényelmesen tudnak mozogni, vagyis minél nagyobb az akvárium, annál jobb. Hamarabb egyensúlyba kerül az akvárium ökoszisztémája és nehezebben is bomlik fel. A nagy akváriumban a víz hőmérséklete is stabilabb, kevesebbet kell foglalkozni vele.

A legjobb döntés a 60-70 literes vagy annál nagyobb lakhely a pikkelyeseknek. Lényeges, hogy ne népesítsük túl, mert ha túl sokan vannak a halak, előfordulhat, hogy megeszik egymást.

Minden esetben csak speciális, halaknak készült tápot adjunk nekik enni, egyéb élelmiszerekkel árthatunk nekik. Ügyeljünk arra, hogy messze kerüljenek például a tévétől vagy más zajforrásoktól, illetve közvetlen napfény se érje az akváriumot.

Az akváriumban legyenek növények, körbeúszható díszek, szűrőberendezés és egy fűtőberendezés is, ha túl hideg lenne a víz. Utóbbit hőmérővel lehet rendszeresen ellenőrizni. A halak lakóhelyének tisztítására hetente fordítsunk időt.

Milyen halakat lehet otthon tartani?

Léteznek édesvízi, tengeri és hidegvízi halak. Egyáltalán nem mindegy, milyeneket választunk az otthonunkba. Általában a lakásban tartott akváriumokban trópusi édesvízi halakat láthatunk. Őket a legkönnyebb tartani, mert a szó jó értelmében igénytelenek, csak a vizüket kell cserélni, és nem igényelnek különösebb odafigyelést. A hidegvízi halak tartása már nagyobb kihívás a kezdő akváriumoksoknak, mert sok oxigénnel rendelkező akváriumra és extra szivattyúrendszerre van szükségük. A trópusi halak közül tengeriek is léteznek, azonban azok csak a halazás magasabb szintjén állóknak javasoltak. 

A halak kiválasztásával kapcsolatban szakértőktől tájékozódjunk, melyik halak a legbarátságosabbak, melyikek jönnek ki jól egymással, és minden esetben nézzük meg, egészséges-e a hal.

  • Ha a hal túl aktív, valamilyen betegsége van.
  • Ha a hal nagyon alacsonyan úszik, szinte az akvárium alján, szintén nem tanácsolt megvásárolni, ugyanis gyanús, hogy nem egészséges.
hal
Forrás: pexels.com

Ajánlott fajták kezdő halasoknak

A zebradánió aktív, szép és szívós halfajta, nem kell túlaggódni a tartását. Csoportokban boldogan úszkálnak az akváriumban. Az édesvízi neonhalak gyönyörűek, csoportokban ők is vidáman úsznak, könnyen tarthatóak, ha van társaságuk az élőhelyükön, remekül érzik magukat. A guppik olyan halak, amelyeket nem lehet rosszul tartani, hiszen szinte bármilyen körülmények között elvannak, épp emiatt számos háztartásban megtalálhatóak, akárcsak a plattik és a növényevő harcsák.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.