Kétségtelen, hogy a kutyák és macskák esetében tudományos tény az, hogy csökkentik a stresszt és oldják az egyedüllétből fakadó szorongásokat. Azonban vannak olyan embertársaink, akik ebek helyett inkább malacot sétáltatnának és cicák helyett vadászgörényt simogatnának. Számukra összegyűjtöttük azokat a lakásban is tartható egzotikus állatokat, amelyek nem csak izgalmas színfoltként díszelegnek a nappaliban, de még a hangulatra is jó hatással vannak.

Törpemalac kutya helyett

Már jóval többen sétáltatnak malacot az utcán, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, de még most is csodálkozó tekintetek kereszttüze övezi a napi rutinjukat. A szakzsargon szerint ráncos orrú malacnak nevezett mini-malacok nagyon jó társállatok. Rendszeres foglalkozást igényelnek, könnyen taníthatók és a „lusta, mint a disznó” kifejezés ellenére, igenis sok mozgásra van szükségük. Játékos, kedves természetű állatok.

A 35-50 kilósra is meghízó malacok hasonlóan a kutyákhoz rendszerességet visznek az ember életébe, ezzel csökkentve a téli időszakban az elszigetelődést és az ebből fakadó fokozódó magányt vagy szezonális depressziót.

Sün, az éjszakai baglyok társa

A vadonélő sünök helyett érdemes a tenyésztőnél fellelhető sünökbe beruházni, hiszen nyugodt társállatként egy hosszú munkanap után sem csapnak zajt vagy kényszerítik ki a foglalkozást. Ugyanakkor, ha este jó hangulatban vannak, csak arra várnak, hogy kicsit foglalkozzunk velük, ami a stresszoldás hatékony módja lehet.

Patkány, a csuklyás változat

A patkány nem olyan közkedvelt és kíváncsisággal övezett, mint mondjuk egy mini-malac, ellenben hasonlóan ragaszkodó és naponta több óra foglalkozást igényel. Évről évre egyre népszerűbbé válik a csuklyás patkány az egzotikus állattartók körében, ami nem is meglepő, hiszen nagyon ragaszkodó, intelligens állat. Rendszeres foglalkozás mellett számtalan trükkre megtanítható, illetve az akadálypálákon is jó elboldogul.

A kézhez szoktatott patkány olyannyira ragaszkodó, hogy képes a gazdájával aludni vagy épp kézből elvenni a felé kínált ételt. Ragaszkodása, szeretete miatt, az emberre nézve hasonló hatással bír, mint a törpemalac.

Vadászgörény, játékos kis vadorzó

A szőrös, puha és olykor félerétett állatkák igénylik a napi foglalkoztatást, így kétségtelen, hogy a legrosszabb napokon is kibillentenek a fásultságból. A vadászgörények ugyanolyan jól taníthatók különböző trükkökre, mint a kutyák és mindemellett imádnak játszani.

Garantáltan izgalmassá teszi a mindennapokat, azonban egyetlen hátulütőjük a jellegzetes, semmivel össze nem keverhető pézsma szag. A bűzmirigy eltávolítása sem oldja meg a problémát, hiszen az a szag az állat bőréből árad, így semmit sem lehet tenni a megelőzés vagy szagtalanítás érdekében.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.