Ha nincs sok időnk egy kisállatra, de azért szeretnénk egy apró társat, a házisün megszelídített társa, a marokkói fehérhasú törpesün jó választás lehet.

Könnyű beléjük szeretni, de mégsem valók mindenkinek. Mielőtt a törpesün-tartást részletezni kezdenénk, fontos megjegyezni, hogy vadon élő társát TILOS otthon tartani. Ha nagyon megkedveltük a szúrós kis kertlakót, akkor is háziasított, állatkereskedésben beszerezhető sünt válasszunk.

Jellemzői

Sötétedéskor fog ébredezni, ami nyáron későbbi, télen pedig korábbi időpontra esik, hiszen a vadon élő sünhöz hasonlóan éjszakai életmódot folytat. Így alkalmas olyan embereknek is, akik nappal nem sokat vannak otthon - a süni nem fogja egyedül érezni magát, hiszen ekkor általában alszik.

Félénk és ingerlékeny, sokat kell vele foglalkozni, mire megszokja az embert, és nem gömbölyödik össze egyből az érintésre. De ha megkedvelte a gazdáját, nagyon barátságos tud lenni, és igényli is a törődést.

Mivel tüskéi vannak, melyek nem olyan szúrósal, mint a keleti süné, de ettől függetlenül nem kellemes hozzájuk érni, így nem babusgatható, mint egy kutya vagy macska. Ha biztonságban érzi magát, a hasát engedi simogatni, de gyerekek csak felügyelet mellett foglalkozzanak vele.

Nincs szaga, alapvetően csendes, de éjszaka előfordulhat a kaparászás és a mozgolódás. Nagyjából 3-6 évig él, és probléma esetén speciálisan a fajtára szakosodott állatorvoshoz kell őt vinni.

sün
Forrás: unsplash.com

Mit eszik és hol lakik?

Nem rágcsáló, hanem mindenevő, száraztáp mellé lisztkukacokat, rovarokat, gilisztákat is kell neki adni. Ezeket pedig megfelelően kell tárolni, ezért ha ez nem megoldható vagy viszolygunk tőlük, nem a sün a legjobb választás számunkra.

Legjobb otthon neki egy legalább fél négyzetméteres nyúlketrec vagy terrárium, melynek nem rácsos az alja, illetve az is fontos, hogy a lakásunkban legyen hely kivenni őt és elengedni egy kis szaladgálásra. Fontos, hogy legyen a lakhelyén búvóhelye és betehetünk neki futókereket is.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.