A vietnámi csüngőhasú és a minnesotai törpemalac is azon fajták közé tartozik, amelyeket előszeretettel tartanak háziállatként.

Kicsi, aranyos és mellé még röfög is - tele van az internet a törpemalacokról szóló videókkal, amik sokszor megtévesztőek lehetnek a leendő gazdik számára. Ezért ne ezekre a tartalmakra, hanem állatorvosokra és hiteles forrásokra támaszkodjunk akkor, amikor úgy döntünk, belevágunk a malactartásba.

Nem marad mindig kicsi

Mindenki elolvad egy parányi, a fűben ugrándozó malac látványától, de ez a méret csak körülbelül egyéves koráig marad. A törpemalac attól törpe, hogy kisebb, mint a haszonállatként tartott társai, de egy kifejlett állat még így is megnő akkorára, mint egy közepes méretű kutya. Emiatt is fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől fogadjunk örökbe kismalacot, mert sokan házisertést adnak el törpemalacnak álcázva - pár év múlva pedig a gazdi legnagyobb döbbenetére már akár százkilós is lehet a kedvence.

Olyan, mint egy kutya, de mégsem

Nagy a mozgásigénye, így sétálni nagyon szeret, okos, tanulékony, így jó társállatnak, viszont nagyon domináns. Ezért ne lepődjünk meg, ha lökdösődni fog eleinte, kis türelemmel erről le fog szokni. A mozgásigény miatt fontos, hogy legyen egy kert vagy udvar, ahol szaladgálhat, és - igen - turkálhat is. A károk elkerülése végett tehát ha nem muszáj, ne tartsuk beltéren.

Szobatisztaságra tanítható, a környezetére kényes állat, akinek szüksége van saját fekhelyre és mellékhelyiségre is.

malac
Forrás: unsplash.com

Meddig él?

A minnesotai törpemalac akár 15-20 évig is a társunk lehet, tehát akik nem terveznek ennyi ideig foglalkozni vele, azoknak meg se forduljon a fejében a befogadásuk. Sok törődésre van szüksége, így aki elfoglalt vagy kevésbé babusgatós típus, annak nem a törpemalac a megfelelő háziállat.

Mit eszik?

Elsősorban gabonaféléket, kukoricát, lucernát, korpát, emellett a napi megfelelő mennyiségű víz biztosítása is kiemelten fontos. Ha a takarmánnyal való bajlódás túl nagy nyűg lenne, vehetünk kifejezetten házimalacok számára összeállított tápot is, de moslékot, házi maradékot soha ne adjunk neki!

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.