Négylábú kedvenceink bármennyire is családtagok, nem ehetik ugyanazt az ételt, amit mi vagy a kétlábú falka többi tagja!

A kutyafélék eredendően húsevők, a természetben ezt egészítik ki minimális növényi eredetű táplálékkal. Hiába szeretnénk a kutyánkat elkényeztetni, rosszat teszünk neki, ha azokat a finomságokat kínáljuk számára, amit mi is nassolunk. Bizonyos ételek akár halálosak is lehetnek számukra. Nem kell tehát követni a közösségi oldalakon látható cuki videókat, ahol a kutyák mindenféle, nem nekik való dolgot majszolnak. Ha tényleg szeretjük a kisállatunkat, azzal tápláljuk, ami számára a leginkább való, és nem tesszük ki veszélynek, nem hagyjuk elhízni, ami további komoly szövődményekkel jár!

kutyak
Forrás: unsplash.com

Xilit, édesítőszerek

Cukorka, gumicukor, fogkrém, pékáruk és egyes diétás ételek mind xilittel lehetnek édesítve. Ez a kutya vércukorszintjének csökkenését okozhatja, és májelégtelenséget is kiválthat. A korai tünetek közé tartozik a hányás, a letargia és a koordinációs problémák. Végül a kutyának rohamai lehetnek, majd a májelégtelenség az állat halálát is okozhatja.

Avokádó

A tápláló termés a kutyákra veszélyes. Perszin tartalma a gyümölcsén kívül a leveleiben, magjában, szárában is ott van. A vegyület hányást és hasmenést okozhat a kutyáknál. A mag pedig akár el is akadhat a bélrendszerben, ha ez eb játékból megeszi, lenyeli.

Alkohol

Sokan viccesnek tartják, hogy a kutyájuk is megissza a sört, bort, pont mint a gazdi. Az alkohol veszélyesebb a kutyákra, mint ránk. Hányást, hasmenést, koordinációs problémákat, légzési problémákat, kómát, akár halált is okozhat.

Hagymafélék

Érdemes minden formában kerülni ezeket, mert a túl sok hagyma vérszegénységét okoz, mérgezést okoz. Kezdeti tünetei a hányás, gyengeség, légzési problémák.

Koffein

Az élénkítőszer a kutyáknak akár végzetes is lehet. Ezért kell kerülniük még a csokoládét is. A tea, kávé, csokik is tartalmazhatják. A csokiban lévő teobromin pedig még hasmenést és hányást is kiválthat.

Szőlőfélék

Bármennyire is ugrál a blöki a szemek után, a gyümölcs veseproblémákat okozhat náluk.

Emberi gyógyszerek

Soha ne adjon kutyájának vény nélkül kapható gyógyszert, hacsak az állatorvosa nem azt javasolja! Az olyan összetevők, mint az acetaminofen vagy az ibuprofen, gyakoriak a fájdalomcsillapítókban és a megfázás elleni gyógyszerekben. Ezek halálosak lehetnek a kutyája számára.

Forrás: https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan ronthatja el a környezet a baba alvását?

Az alvási környezet, vagyis a szoba, ahol a baba alszik nagyon erős hatással lehet arra, hogy milyen könnyen tud elaludni, hányszor ébred fel éjjel és mikor kel reggel.