Kutyánkra és saját magunkra nézve is veszélyes, ha nem adunk rendszeresen féreghajtót házi kedvenceinknek.

2002 óta nem csak ajánlott, de kötelező is féreghajtót adni kutyánknak, macskánknak. Nem véletlen, hogy jogilag szabályozták, hiszen a férgesedés kutyáknál igazán nagy gondokat okozhat. Van, hogy fel sem tűnik elsőre, ha a kutya férges, és akkor vesszük észre, mikor már nagyon elszaporodtak a paraziták a testében. A súlyának megfelelően javasolt beadni számára a féreghajtó tablettát, számos fajta létezik ezekből, az orvosoknál pillanatok alatt beszerezhető.

Hogyan terjed?

A kutyák gyakran beleisznak az utcán található sárba, pocsolyába, vagy elfogadnak falatokat, esetleg találnak valami rágcsálnivalót. Ezekben mind jelen lehetnek az élősködők, de más állatokról is átterjedhet a mi kedvencünkre. A leggyakrabban nyers hús fogyasztása után lesznek férgesek az állatok. A bolhák és azoknak petéi szintén férgességet okozhatnak.

Az emberekre is átterjedhet a parazita, és ugyanannyira súlyos tüneteket tud produkálni, mint állatokban, de a kutyák akár képesek belehalni is, mert az élősködők elvonhatják előlük a tápanyagokat. Az emberi bélben is kórosan elszaporodhatnak az alattomos férgek.

A féreghajtót 12 hetes korukig kéthetente kell nekik adni, féléves korukig havonta, majd felnőttként három havonta egy tabletta az ideális.

Mik a tünetek?

Ha kutyánk gyakran vakarja a fenekét, puffad a hasa, csúszkál a földön, hány vagy fáradékony, akkor érdemes gyanakodni a férgességre. Ilyenkor egyből vizsgálat szükséges, és gyorsan kell cselekedni, hogy ne tudjon tovább szaporodni a kártevő.

kutya
Forrás: pexels.com

A féreghajtó épp arra való, hogy mivel rendszeresen adjuk kutyánknak, ha van is benne parazita, kitakarítsa azt a kutya ürüléke által. A rendszeres féreghajtás megelőzi, hogy túlszaporodhassanak benne a férgek.  

Olyan tablettát érdemes kérni az állatorvostól, amely a galandférgekre, fonálférgekre és bélférgekre is alkalmazható, mind megelőzés, mint kitakarítás céljából. A legjobb, ha szívférgesség elleni tablettát is adunk kedvencünknek, hiszen a szúnyogok által terjesztett kór nagyon veszélyes rájuk.

A féreghajtás mellett gondoskodunk kutyánk higiéniájáról is, illetve előzzük meg, hogy idegen eredetű ételeket nyalogasson, pocsolyákból vagy apró tavakból igyon.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.