A kutyainfluenza vírusa egy fertőző légúti betegség, amelyet az influenza “A” vírus okoz, hasonlóan az embereknél influenzát okozó vírustörzsekhez. Kölykökre elég veszélyes, de ritkán halálos megbetegedés.

A kutyainfluenzát két ismert törzs okozza, a H3N8 és a H3N2. A H3N8 törzs eredetileg lovakból származik, róluk terjedt át a kutyákra, először 2004-ben okozva járványt, Floridában. A H3N2 viszont Ázsiából származik, ahol a tudósok úgy vélik, hogy a madarakról származott át az ebekre. A H3N2 a 2015-ös és 2016-os közép-nyugati kutyainfluenza-kitörésekért felelős vírus, amely továbbra is terjed.

kutyanatha
Forrás: unsplash.com

Az influenza emberi formáihoz hasonlóan a kutyainfluenza is a levegőben terjed. A légúti váladék köhögés, ugatás és tüsszögés formájában kerül ki a környezetbe, ahol aztán egy új kutyagazda belélegzi. A kutyainfluenza szennyezett tárgyakon át és a környezetben is terjed, például vizes tálak, nyakörvek és kennelfelületek által, vagy olyan emberekkel való érintkezés útján, akik közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzött kutyával.

A betegség lappangási ideje 2-4 nap, ezután észlelhetőek a tünetek. A vírus akár 26 napig is fertőző képes marad, tehát átvihető, de minimum 10 napig. Szinte minden kutya, amely kapcsolatba kerül a betegséggel, elkapja azt, de nem minden fertőzött kutya mutatja a vírus tüneteit. A fertőzött kutyák körülbelül 20-25 százaléka tünetmentes marad, de ezek a példányok továbbra is terjeszthetik a betegséget.

Tünetei a kennelköhögés tüneteihez hasonlóak, köhögés (nedves és száraz), tüsszögés, orrfolyás, szemváladék, láz, letargia, nehézlégzés, étvágytalanság. Bizonyos esetekben felülfertőzve tüdőgyulladást okozhat, de az esetek 90%-ában enyhe lefolyású betegség.

Kimondott gyógymód nincs rá, a tüneteket lehet gyógyszeresen kezelni, a lázát csillapítani, a kutyát nyugalomban kell tartani, figyelni az immunerősítésre, folyadékpótlásra, így magától kiheveri néhány nap alatt. Tilos azonban más kutyák közé mennie, ha vírushordozó! Ezek ellen az influenza törzsek ellen van védőoltás, de erről konzultálni szükséges az állatorvossal.

Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/health/the-dog-flu-symptoms-you-need-to-know/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.