Arcon vagy szájon nyalt a kutya? Netán a gyereket puszilgatta körbe a család kedvence? Kell-e aggódnunk, ha ilyesmi történik? Ennek jártunk utána.

A kutyapuszi nap mint nap megtörténik, ha a családdal egy légtérben él a kedvenc, ám szerencsére tragédia nem történik belőle. De lássuk csak, vajon kell-e tartanunk ebünk szeretetrohamaitól?

Belehalt a kutyapusziba

2019-ben egy egészséges, 63 éves brémai férfi 16 nappal azután elhunyt, hogy a kutyája arcon nyalta. A férfi szervezetében kimutattak egy baktériumot, ami a kutya szájából került az arcára és így jutott a szervezetébe. A Capnocytophaga canimorsus nevű baktérium a kutyák és a macskák szájában érzi jól magát és a házi kedvencek nagy része hordozza. Ritkán terjed át az emberre, akkor azonban halálos is lehet. A baktérium súlyos esetben vérfertőzést, sokkot, légzési elégtelenséget vagy agyhártyagyulladást okozhat. Hansjakob Furrer infektológus az eset kapcsán azt nyilatkozta: "Évente egymillió emberből egy fertőződik meg ezzel a baktériummal. Mivel ez szinte minden kutya szájában megtalálható baktérium, elméletileg minden kutyapuszi magában hordozza az emberi megfertőződés veszélyét, a gyakorlatban azonban ez még egy kutyaharapással is ritka, a baktériumnak ugyanis a vérbe kell jutnia a fertőzéshez. Ebben a tragikus esetben sajnos későn kezdték el a kezelést, hiszen ha ezt a fertőzést időben felismerik, antibiotikummal könnyen gyógyítható lett volna." A legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból a kisgyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők. Az infektológus arra figyelmeztet, hogy az idegen kutyáktól óvakodjunk és a nyílt, vérző sebünk közelébe se engedjük a kutyánkat.   

kutya
Forrás: pixabay.com

Rengeteg baktériumot tartalmaz a kutyanyál

A kutya szájában lévő baktériumok összetétele teljesen más, mint az emberek szájában találhatóké. Míg az emberek szájában mintegy 500 baktérium fajta található, a kutyákéban 400, a macskák szájában pedig további 200 féle. A kutyák és macskák szájának baktériumai 50 százalékban átfedik egymást, az emberek és kutyák között azonban ez csak 15 százalék. Amikor egy kutya megnyalja a gazdi arcát vagy száját, rengeteg ismeretlen baktérium kerül a bőrre vagy szerencsétlen esetben a szervezetbe. Ha ezek a véráramba is bekerülnek, fertőzést okozatnak. Éppen ezért, ha a gazdi immunrendszere valamilyen betegség miatt éppen legyengült, érdemes elkerülni a kutyapuszit. Egy egészséges ember szervezetében azonban csak nagyon ritka esetben okoznak problémát ezek a baktériumok, így számukra a kutyapuszi többnyire teljesen ártalmatlan marad.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.