Házi kedvenceink testének éppúgy 80%-a víz, mint a miénknek. A megfelelő hidratáltság náluk is épp olyan fontos, hogy vitalitásukat megőrizzék, egészségesek és energikusak maradjanak.

Egy kutyának nagyon fontos, hogy meg tudja inni a szervezetének szükséges tiszta ivóvíz mennyiséget. Természetesen az eb egyéni tulajdonságai, életvitele befolyásolja a szükséges mennyiséget, ahogy az is, hogy milyen évszak van, mennyire van meleg, mennyit mozgott aznap a kiskedvencünk.

kutya
Forrás: unsplash.com

Általánosságban elmondható, hogy a kutyáknak naponta körülbelül 1 uncia vizet (0,35 dl) kell inniuk testsúlykilónként. Egy tíz kilós kutyának tehát kb. 3-5 dl víz a minimum. Azonban számos tényező befolyásolhatja, hogy kutyánk mennyit fog inni, ezért nem szabad korlátozni a kutyus vízbevitelét.

Hacsak az állatorvos nem utasít erre minket, nem szükséges pontosan megmérni a kedvence által fogyasztott vízmennyiséget. Csak győződjünk meg arról, hogy az eb minden nap sok friss, tiszta vizet kap a tálkájába.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya magához képest túl sokat iszik vagy netán túl keveset, azt mindenképp érdemes megfigyelni, mert betegségre is utalhat, pl.a vese károsodására. Persze nem kell azonnal aggodalmaskodni, de ha nem indokolja pl.a hőség a túl sok víz fogyasztását, nem mozgott sokat, nem evett sós dolgokat, és napokon át tapasztalható a túlivás, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Az is szemet szúrhat, ha túl keveset iszik. Ennek oka lehet az is, hogy a tápláléka több nedvességet tartalmazott (hús, konzerv, leves). Ha nem akar inni, és még bágyadt is, esetleg lázas, vagfy bármilyen rendellenes tünetet tapasztalunk pluszban, mielőbb forduljunk szakemberhez! A tartós vízveszteség kiszáradáshoz vezethet, ez pedig egy addig egészséges állatnál is veszélyes, de ha van egyéb baja, pl.daganatos, vese problémás, cukorbeteg, vagy kölykei vannak és szoptat, akkor még nagyobb rizikó, ha nem iszik eleget!

Sajnos kedvenceink nem tudnak beszélni, hogy elmondják, ha fáj valamijük vagy bajuk van. Ezért nagyon fontos a gondos gazdi megfigyelése. Ha bármi, a normálistól eltérőt, szokatlant tapasztalunk és ez nem szűnik meg 1 nap alatt, akkor érdemes legalább megnyugtatásképp is elmenni az állatorvoshoz. A kisállatok komolyabb tünetet gyakran már csak akkor produkálnak, ha az az utolsó csepp a pohárba, és nagy a baj. Legyünk elővigyázatosak, előzzük meg, amit csak lehet!

Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_the_importance_of_water
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.