A száraztáp mellett sokan adnak emberi fogyasztásra szánt ételeket az ebnek, de vajon ez jó ötlet-e?

A kutya gazdik igyekeznek valamilyen egészséges étellel kedveskedni kedvencüknek jutalomfalatként, és a legtöbben arra is figyelnek, hogy jótékony hatású is legyen a finomság. A száraztápok mellé adva jó ötlet lehet néha egy kis extra fehérjeként a hús vagy hal, és éveken át sok gazdi tartotta igazi "szuperételnek" a tojást. Vajon mi az igazság? Eláruljuk.

Rengeteg benne a tápanyag

A száraztápokban vagy a nyers hússal etetéshez összeállított menüben is megtalálhatóak vitamonok, azonban a száraz ételbe hozzáadott formában kerülnek bele. Ha tojást adunk kedvencünknek hetente egyszer-kétszer természetes módon juthat B12- és A-vitaminhoz, szelénhez, természetes, jó zsírokhoz, vashoz. 

Nem mindig jó az emésztésnek

A vitaminok természetes forrása ugyan a tojás bizonyítottan, de nem mindenkinek bírja a gyomra, és ahogy ez az emberekre, úgy a kutyákra is jellemző. Az avadin nevű fehérjéből, ha sok kerül a szervezetbe, az akadályozza a biotin felszívódását, ami hiányhoz vezet, de ez csak akkor történik, ha nyersen adjuk a tojást kedvencünknek. Megfőzve ezzel nem lesz problémánk, azonban kifő belőle több tápanyag is. A legjobb módszer, ha heti egyszer nyersen, egyszer pedig főve adjuk. Ha akár nyersen, akár főve emésztési gondokat okoz, inkább mellőzzük, mert érzékenyen fogadja a gyomra.

kutya
Forrás: freepik.com

Szalmonella és a kutyák

Sok gazdi aggódik, hogy a nyári hőségben szalmonella-fertőzést kaphat a kutya. Ezt úgy tudjuk könnyen és hatékonyan megelőzni, ha a melegebb hónapokban csak főve kerül a tányérjára a tojás. Romlottnak tűnő, vagy nagyon régi tojást semmilyen esetben ne kínáljunk neki.

Selymes szőr, puha bőr

A heti néhényszori főétkezésbe kevert tojás szép fényessé, puhává varázsolja kutyusunk bundáját, és az extra tápanyagbevitel érdekében még összetörve a tojás héját is megetethetjük vele. Rengeteg kalcium van benne, de csak akkor tesz jót, ha jó minőségű, nem vegyszerezett héjat keverünk a vacsorába, a vegyszerektől csúnya gyomorgondok alakulhatnak ki.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.