Egészségügyi szakértők szólaltak meg a megosztó témával kapcsolatban.

Bár minden cica különböző, vannak közös tulajdonságaik – például, hogy könnyen belopják magukat a szívünkbe és örömöt hoznak a mindennapjainkba. Utóbbit sokféleképp érik el, többek között úgy, hogy hozzánk bújnak éjjel, miközben alszunk. Míg számos cica nem szokott rá erre, sokuknak fontos, hogy minél több időt töltsenek el gazdáikkal, és ennek ez az egyik módja. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) kutatása szerint a háziállattartó emberek körülbelül fele engedi meg, hogy kiskedvence vele aludjon az ágyban.

A Tuck.com alapítótagja, Bill Fish szerint kérdés nélküli, hogy sok pozitívummal jár, ha a cicánkkal alszunk, hiszen mindketten fizikailag és lelkileg is biztonságban érezhetjük magunkat ezáltal, és szorosabb kapcsolat alakul ki gazdi és háziállata között. A „vendég” az ágyban csökkenti a stresszt, a macska ütemes légzése pedig nyugtatólag hat és könnyebben sikerül majd elaludnunk.

Az már más kérdés, hogy vajon a cica végigalussza-e az éjszakát?

macska az ágyban
Forrás: unsplash.com

Így befolyásolhatja az alvásunkat a macskánk

Dr. Steve Weinberg szerint amellett, hogy kényelmes és jó dolog együtt aludni velük, a hátránya az, hogy a macskák éjszakai állatok. Ezért aztán zavarhatják az embert az alvásban, vagy korábban is ébredhetnek miattuk. Így a macskával való alvás kontraproduktív lehet abban az értelemben, hogy bár kellemes dolog, könnyen megzavarhatja és felboríthatja alvásciklusunkat.

Sok macska hajlamos megkarmolni vagy játszani az ember épp mozgó lábával a takaró alatt, továbbá szerepet játszhat az allergia is, és az is, ha bolhás a macska – a gazdi így bolhacsípéseket szenvedhet el”. A cicák ezenkívül szívesen hozzábújnak éjjelente a kisbabákhoz vagy gyerekekhez is, ám egy állatorvos szerint ez erősen ellenjavallt. „Ha megijed, könnyen megkarmolhatja vagy megharaphatja a kicsit, miközben megpróbál elmenekülni, ezek pedig sokféle fertőzést okozhatnak a babáknak.” Érdemes tehát az állatorvossal megbeszélni, hogyan tartsuk távol a macskáinkat a gyermekek alvóhelyétől.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy ha velünk alszik a macska, elkezdheti úgy érezni, hogy az az ő területe, ezáltal dominánsabb viselkedési formákat is felvehet, és elzavarhat másokat, akik ugyanúgy szeretnének lefeküdni.

Miket gondoljunk át, mielőtt beengedjük őket?

  • A fertőzésveszélyt, hogy átadhatnak-e számukra nem, de az emberre veszélyes kórokozókat
  • Vannak-e egészségi problémái (szőrhullatás, hányás, köhögés, tüsszögés, kiütések) - ha igen, akkor napoljuk el a kérdést, és vigyük el állatorvoshoz
  • Kinti vagy benti macskáról van szó – a kintivel kockázatosabb az együttalvás.
Forrás: https://www.healthline.com/health-news/should-you-let-your-cat-sleep-in-bed-with-you
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.