A télnek megvan a maga szépsége, ugyanakkor számos nehézséget is tartogat ez az időszak és ezzel a kedvenceink is szembesülhetnek.

A tél szépségeit sokkal jobban megélhetjük bentről, a fűtött otthonunkból. Azonban számos háziállat tölti kint az éjjelét és a nappalát is. A bent élő, de kijáró cicáknak lehetőségük van a megmelegedésre, azonban az eső, a hó hatással van a testükre, bundájukra.

Vastag bunda

A télhez közeledve egyre tömöttebbé válnak a cicák bundája, amely azt is jelenti, hogy az több ápolást is igényel. A dúsabb bunda gyorsabban összeállhat, összegubancolódhat, filcesedhet, így azonban kevésbé tartja a hőt.

Fésülés

Az összeálló bunda kevésbé jó viselet a nagy hidegben a macskák számára, ezért érdemes nagyobb figyelmet szentelni a szőrápolásnak, amelyet főleg a rendszeres fésülés jelent. A fésülés során nemcsak a bundára irányulhat a figyelem. Tekintsünk úgy erre a tevékenységre, mint közösen töltött időre. Ilyenkor megvizsgálhatjuk kedvencünket, hogy egészségükkel minden rendben van-e. Főleg a kijáró cicák szerezhetnek nem látható sérüléseket, amely a szőrápolás során feltűnhet.

A hidegből hirtelen melegbe kerülve a cicák szőre statikussá válhat, és ha azonnal nekiesünk a bunda kifésülésének fésűvel, akár fájdalmat is okozhatunk az elektromossággal.

Kozmetika

Az a cica, amelyik nincs hozzászokva a rendszeres fésüléshez, lehet, hogy nem is hagyja magát. Érdemes állatkozmetikába elmenni, hogy a szőrzet karbantartását szakember végezze el. A kozmetikus gyorsan és kíméletesen meg tudja a macskákat szabadítanak a már filcesedett szőrtől.

Étrend

Ahogy a mi, úgy a macskák egészsége is függ a táplálék minőségétől. A téli időszakban különösen figyeljünk oda arra, hogy minőségi és megfelelő mennyiségű táplálékkal támogassuk macskánk egészségét. Állatorvosi javaslattal pedig akár vitaminkészítményt is kaphatnak a cicáink. Az étel mellett a folyadékpótlásról is gondoskodni szükséges. A fűtött otthon levegője is lehet szárazabb, ezért folyamatosan legyen a cica előtt víz.

Forrás: https://www.pet4you.hu/macska/cikk/Tippek_a_macska_apolasahoz_a_hideg_teli_honapokra-917

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.