A macskák igen korán ivaréretté válnak, így akár egy még szinte kölyök cicának is lehetnek már utódai. De hogyan lehet ezt elkerülni? Milyen jelekből tudhatjuk, hogy vemhes lett?

Hiába alakul és fejlődik folyamatosan az állattartási kultúra hazánkban is, még mindig jellemzőek (főleg vidéken) a nem kívánt szaporulatok, sokan nem veszik elég komolyan az ivartalanítás fontosságát. A macskák szaporodását talán még kevésbé veszik komolyan még azok is, akik egyébként szeretik és családtagként tartják őket.

macska
Forrás: unsplash.com

A macska akár már 4-5 hónaposan tüzel, és 60-65 nap után meg is szül. Ezt pedig egy évben akár többször is képes, az utódok száma pedig 3-8 is lehet.

Amikor a macska hasa már kerekedik akkor túl van a vemhesség felén. Ultrahanggal a 16. naptól állapítható meg a kiscicák jövetel, míg a röntgent egészségügyi okokból csak a 42. nap után szabad alkalmazni - ha valamiért muszáj.

A macskák a mai napig természeti lények, könnyen világra hozzák utódaikat és a vemhesség alatt sem igényelnek túlgondoskodást. Ha a megfelelő minőségű élelemmel etettük, akkor az utána is megfelelő számára, de persze ha valakit megnyugtat, vásárolhat multivitamin készítményt a kismamának.

A macskák általában elbújnak elléskor, nyugodt, csendes, akár sötét helyet keresnek. Ha azt szeretnénk, hogy ne valami eldugott kerti részen szüljön meg, már hetekkel előtte szoktatnunk kell ahhoz a helyhez, ahová szeretnénk, ha világra hozná a csöppségeket. Mind a cicákra, mind a kutyákra jellemző, hogy az ellés előtt 24 órával már nem igazán esznek, “fészkelnek”, és leesik a testhőmérsékletük pár fokkal.

Forrás: https://pets.webmd.com/cats/cat-pregnancy-gestation
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.