A kölyökkutyák szervezete fokozatosan fejlődik a születés után. Az anyatejes táplálásról való elválasztás során történő hozzátáplálással kezdődik meg a szilárd táplálékra való átállás.

Kutya és kutya között is különbség van, és nemcsak a fajtáját tekintve kell ezt a figyelembe venni. A kölyökkutya számára a fő táplálékot az anyatej jelenti azaz élet kezdetén. Ám a tejfogak megjelenésével és az emésztőrendszer fejlődésével fokozatosan célszerű hozzászoktatni a kölyökkutyát a szilárd táplálékhoz.

A kölykök életük első hónapjaiban nagyon jelentős testi fejlődésen és viselkedésbeli változáson mennek keresztül, ehhez pedig a táplálásnak is igazodnia kell. A kölyökkorban és a felnőttkor ban a táplálék tápanyag-összetétele más, mivel bizonyos tápanyagok iránti szükséglet eltérő. A kölyöktápokról való áttérés a felnőttkor küszöbére érve mindig legyen fokozatos, lehetőség szerint 7 napos átmenettel.

dzsZ5pjY9LohVffvBiHoLcqSeUEzWuf4C584CFeU

Royal Canin Kölyöktáp / Kép Forrása: Royal Canin Hungary

Tényleg ennyire fontos a kölyök állatoknak készített táp? Miért?

A válasz kézenfekvő:

  • mert a kölyökkutyák számára előállított táp az igényeikhez lett kialakítva,
  • mert támogatja a megfelelő növekedést, fejlődést,
  • mert kornak és testméretnek megfelelően tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyre a fiatal kutyáknak szükségük van,
  • mert kellő energiát biztosít a játékhoz,
  • mert kedvezően hat az emésztőrendszer és az immunrendszer fejlődésére és segít megalapozni az egészséges felnőttkort és a várható hosszabb életet.

Az imádnivaló kölykök esetében mi a legfőbb vágya a gazdiknak? Természetesen az egészséges fejlődés támogatása. Éppen ezért van olyan nagy jelentősége, hogy ne azonnal a felnőtt kutyáknak előállított tápot kapja egy fejlődő kölyökkutya szervezete. Az elválasztási korú kölykök esetében az anyatej már nem nyújt elegendő mennyiségű tápanyagot, így fokozatosan át kell térni a kölyöktápokra, amelyek a felnőttkor eléréséig ajánlottak, figyelembe véve azt, hogy a különböző testméretű kutyák kölyökkori fejlődési szakasza eltérő időtartamú. Minél kisebb testű lesz majd az eb felnőttkorára, annál hamarabb éri el ezt. A kistestű kutyák már 10 hónapos koruktól felnőttnek számítanak, míg az óriástestűek akár 18-24 hónapos korukig is kölyöktápot igényelnek a megfelelő tápláláshoz. Ahogy fejlődnek és nőnek, úgy változik a tápanyagigényük is, ám nemcsak mennyiségben, és tápanyagösszetételben is ehhez szükséges igazodni.

A kölykök számára kapható tápok maximálisan kielégítik minden játékos és bájos szőrgombóc étvágyát és támogatják egészségüket, fejlődésüket. Célszerű azonban már kölyökkorban is ügyelni arra, hogy kedvencünk ne legyen túlsúlyos, tartsuk be pontosan a javasolt etetési adagot, már ebben az életszakaszban is és ügyeljünk arra, hogy a jutalomfalatokból se kapjon túl sokat, számítsuk azt is bele a napi táplálékbevitelbe!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.