A betegségek leküzdéséhez nagy segítséget jelent a kiegyensúlyozott lelki állapot.

A daganatos megbetegedés a rák finomabb megfogalmazása, amely vezető halálok szerte a világban és hazánkban is. Ha kiderül a rák jelenléte a testben, az lelki megterhelést is jelent. A betegség jelenlétének felfogása, feldolgozása megnehezíti annak leküzdését, a gyógyulást. Éppen ezért, ha a rákos megbetegedés kezelése mellett a beteg érzéseivel és gondolataival is foglalkoznak sokkal nagyobb esély lehet a túlélésre.

Lelki fázisok

Mindenkit letaglózna az a hír, ha az orvosa azt közölné vele, hogy komoly problémával állnak szemben. A rákot azonnal a halállal azonosítják. Szakemberek a daganatos betegségekkel küzdők több lelki szakaszt élnek meg, vagyis tagadás, düh, alkudozás, depresszió és végül az elfogadás.

Az orvosok elmondják a betegnek a betegséget, annak mértékét, a kezelések módjait, azonban az, hogy ezt a beteg hogyan fogadja, attól függ, hogy milyen befogadóképességgel rendelkezik. Sokféleképp reagálhatnak a hírre, mert van olyan, aki teljesen elhagyja magát és már ott lemond saját életének létjogosultságáról, mások viszont látszólag tudomásul sem veszik a tényt.

Külső segítség

Egy komoly betegség nemcsak a test számára küzdelmes, hanem a léleknek is. Amíg a lélek nem gyógyul, addig bizonyára a test sem fog. Egy pszichiáter felkeresése nagy segítséget jelenthet abban, hogy elfogadja a beteg jelenlegi állapotát. Általánosságban elmondható, hogy a nők hamarabb elfogadják a kívülről érkező segítség kihasználását és hamarabb meg is nyílnak. A férfiak, ha bele is mennek, hogy pszichiáterhez járjanak, a gyors, gyógyszeres problémamegoldásban gondolkodnak. Az erős férfi, a kenyérkereső nem járhat pszichiáterhez, még nagy baj esetén sem, mert az tovább csorbítja a férfiasságát. Természetesen ez nem feltétlenül van így mindig, de valóban sokan gondolják úgy, hogy megpróbálják saját magukban lerendezni a lelki dolgokat és leküzdeni magát a betegséget.

Többféle lelki terápia segítséget nyújthat a betegeknek és ebben egy pszichiáter segíthet a leginkább, aki a beteg személyiségéhez mérve keresi meg a leghatékonyabb lelki gyógyítást.

A stressz maga okozója lehet a rákos megbetegedésnek, de a betegség diagnosztizálása után is kialakulhat pánikroham, szorongás a betegekben, amelyet ugyancsak csökkenteni tud egy szakember.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.