A 2020 végén kezdődött COVID-19 pandémia soha nem látott változásokat hozott az emberi életmódban, így nemcsak a klinikai, hanem a szocioökonómiai kutatások szerepe is jelentős.

Az új koronavírus okozta járvány megzavarta az emberek mobilitási szokásait és a társadalmi kapcsolatok jelentős részét. Számos országban a kormányzati szinten lezárlatokat és más korlátozásokat vezettek be a SARS-CoV-2 vírus terjedésének és terjedésének csökkentése, valamint az egészségügyi szolgáltatások összeomlásának megakadályozása érdekében. A bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy ezek a társadalmi korlátozások mentális egészségi állapotra gyakorolt hatásai súlyosak voltak, hiszen jelentősen emelkedett a depresszió, az álmatlanság, az öngyilkossági gondolatok és szorongás gyakorisága.

A legújabb tanulmányok szerint a természeti terek, például a városi parkok és erdők látogathatósága a COVID-19 járvány időszaka alatt előnyös a fizikai és mentális egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásaik miatt, bár ezek a vizsgálatok nem elemezték konkrétan a mentális egészség és a jólét előnyeit.

Egy idén márciusban megjelent szociökológiai tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az emberek természeti expozíciós mintái megváltoztak-e a COVID-19 járvány következtében, a természeti környezet látogatása milyen egészségi és jóléti előnyöket nyújtott a járvány idején, valamint a potenciális egészségi hatásokat befolyásolták-e a különböző szocioökológiai tényezők, mint például a nélkülözés és a zöldterületek elérhetősége.

covid természeti környezet
Forrás: pixabay.com

A kutatók megállapították, hogy a válaszadók a COVID-19 járvány következtében jelentősen megváltoztatták a természeti környezet látogatásának szokásait. Az emberek a járvány idején gyakrabban látogatták a parkokat és az erdőket, mert úgy érezték, hogy a természet segít megbirkózni a pandémia miatti mentális terhekkel.

A természeti környezet megőrzése és fenntartása alapvető fontosságú az egészség és a jólét támogatása érdekében, nemcsak az újonnan megjelenő világjárványok ellen, hanem az egészséges társadalom fenntartása érdekében is.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.