A horkolás zavarhatja a szeretteit, de az obstruktív alvási apnoe jele is lehet, ami egy olyan potenciálisan súlyos állapot, amely ismétlődő légzési szüneteket okoz.

Mi okozza a horkolást?

Bárki – férfiak, nők, még gyerekek is – horkolhat. A horkolás valójában meglehetősen gyakori a gyerekeknél, de jóval gyakoribb a férfiaknál és a túlsúlyos embereknél. És ez gyakran rosszabbodik, ahogy idősödik.

A horkolás akkor fordul elő, ha alvás közben a légzés blokkolva van. Miközben a levegő megpróbál áthatolni a lágy szöveteken, azok vibrálnak – ezt jelzi a horkolás.

Gyakran a horkolást egy mögöttes állapot okozza, mint például:

  • elhízottság
  • szerkezeti problémák az orrban
  • megnagyobbodott mandulák
  • krónikus gyulladás.

Hogyan lehet természetes módon megszüntetni a horkolást?

Számos módszer van a horkolás kezelésére, attól függően, hogy mi okozza. Az alábbi otthoni gyógymódokat érdemes kipróbálni:

Egészséges testsúly - A túlsúly a horkolás egyik elsődleges oka mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Alvás közben a nyak zsírszövetei nyomhatják a torkot, elzárva a légutakat, amikor a torokizmok ellazulnak. A fogyás szó szerint „leveheti” ezt a nyomást.

alvás horkolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A krónikus gyulladás meggyógyítása - A krónikus orrdugulásban szenvedő betegeknél az olyan gyógyszerek, mint az antihisztamin vagy a szteroid orrspray segíthetnek könnyebben lélegezni – és megszüntetni a horkolást.

Az alvási pozíció megváltoztatása - Próbálja felemelni az ágy fejvégét. Ha a háta helyett az oldalán szundikál, az is csökkenti a horkolás mértékét.

Az orrjáratok megnyitása - Az orrnyeregre helyezett öntapadó csíkok kinyitják az orrlyukakat, hogy javítsák a légáramlást. Egy másik lehetőség az orrtágítók használata, amelyek az orrlyukakba helyezhetők, hogy kitágítsa az orrnyílást.

Orvosi módszerek a horkolás megszüntetésére

Ha a fentiek nem hatékonyak vagy alvási apnoe tünetei vannak, beszéljen orvosával azokról a gyógymódokról, amelyek mind a horkolás, mind az apnoe kezelésére szolgálnak, beleértve az alábbiakat:

CPAP - A folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) az alvási apnoe és a horkolás standard kezelésének számít – a túlnyomásos levegő nyitva tartja a légutakat, miközben szunyókál. A mai gépek kicsik és csendesek, különféle tartozékokkal, hogy kényelmessé tegyék a használatukat. Eltarthat egy kis ideig, amíg megszokja, de azonnal megoldja a horkolás és az alvási apnoe problémáját.

Műtéti beavatkozás - A horkolás okától függően a különböző műtéti beavatkozások (például a mandulák eltávolítása, szájpadlás egy részének kimetszése, beültethető idegstimulátor) segíthetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Kinek lehet ideális háziállat a kaméleon?

A vidám kinézetű, különleges mozgású hüllők mindenkit elvarázsolnak, viszont tartásuk több nehézségbe is ütközik, ezért nem mindenkinek ajánlottak!